Naslovnica SPEKTAR Ekspert o umešanosti stranih službi u pad ruskog putničkog aviona Il-76

Ekspert o umešanosti stranih službi u pad ruskog putničkog aviona Il-76

Instruktori NATO-a mogu biti umešani u napad na Il-76 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga sa zarobljenim Ukrajincima u avionu, oborenog protivvazdušnim raketnim sistemom (SAM) Patriot u Belgorodskoj oblasti.

Ovo je 2. februara rekao šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

„Ovo ne moraju nužno biti američki operateri sistema protivvazdušne odbrane Patriot, oni mogu biti operateri iz zemalja NATO-a, oni takođe imaju ove sisteme i mogu da upravljaju njima“, rekao je on.

Istovremeno, Gavrilov je naglasio da učešće instruktora NATO-a nije dokazano, ali se „to može pretpostaviti“, jer je za rad sistema PVO Patriot potrebna posebna obuka.

Ranije tog dana, TASS je, pozivajući se na izvor u snagama bezbednosti, izvestio da su Oružane snage Ukrajine unapred planirale napad na Il-76 . Prema rečima sagovornika, instalacija PVO Patriot je prethodno premeštena u pozicioni prostor i stajala sa isključenom radarskom stanicom.

Il-76 se srušio u Belgorodskoj oblasti ujutru 24. januara. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske oružane snage oborile avion uz pomoć dve rakete i nazvale incident terorističkim aktom kijevskog režima.

[adsenseyu1]

Na brodu je bilo šest članova posade, 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika za razmenu i tri ruska vojna lica u njihovoj pratnji. Svi su poginuli. Odeljenje je primetilo da je Kijev imao za cilj da optuži Moskvu za uništavanje ukrajinske vojske.

Ukrajinski mediji su odmah nakon incidenta objavili da su avion oborile Oružane snage Ukrajine. Međutim, kasnije su publikacije uređivale materijale, uklanjajući informacije o odgovornosti Kijeva za ono što se dogodilo.

Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane saopštila je da zemlja navodno ne zna ko se nalazio u avionu, dok su potvrdili da je tog dana trebalo da dođe do razmene ratnih zarobljenika između strana.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je 31. januara na međunarodnu istragu o padu aviona u Belgorodskoj oblasti. Istražni komitet Ruske Federacije je 1. februara izvestio da je Il-76 oboren raketom MIM-104A iz američkog PVO sistema Patriot, koji je bio u službi Oružanih snaga Ukrajine.

Kasnije, 2. februara, Komitet je saopštio da su u okviru kriminalističke istrage o terorističkom napadu istražitelji obavili rad na identifikaciji tela žrtava.

Rezultati genetskih ispitivanja omogućili su nam da donesemo nedvosmislen zaključak o pripadnosti delova tela šest članova posade, tri vojna policajca i 65 ukrajinskih vojnih lica koji su poginuli u nesreći.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social