Naslovnica SPEKTAR Ekonomske prognoze za Nemačku: Katastrofa dolazi …

Ekonomske prognoze za Nemačku: Katastrofa dolazi …

Stručnjaci za finansijska tržišta predviđaju pogoršanje ionako nepovoljne ekonomske situacije u narednih šest meseci, naveo je predsednik ZEW Ahim Vambah u saopštenju

Zabrinutost da Nemačka ide ka recesiji ponovo se pojavila pošto je poverenje investitora u njenu ekonomiju opalo treći mesec zaredom zbog slabosti u ključnom proizvodnom sektoru.

Indikator očekivanja nemačkog ekonomskog instituta ZEW pao je sa 4,1 u aprilu na -10,7 u maju, što je prvi rezultat u minusu u 2023. godini. Ekonomisti koje je ranije anketirao „Blumberg“ očekivali su pad na -5. Pao je i indeks trenutnih uslova.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Stručnjaci za finansijska tržišta predviđaju pogoršanje ionako nepovoljne ekonomske situacije u narednih šest meseci. Kao rezultat toga, nemačka ekonomija bi mogla da sklizne u recesiju, iako blagu“, naveo je predsednik ZEW Ahim Vambah u saopštenju.

Očitavanje dolazi nakon neočekivano snažnog pada industrijske proizvodnje i drugih pokazatelja koji su izazvali zabrinutost za najveću evropsku ekonomiju. Pad novih proizvodnih narudžbina takođe dovodi u sumnju koliko će moći da se oporavi u narednim mesecima, uprkos tome što potražnja za uslugama ostaje jaka.

[adsenseyu1]

Analitičari smatraju da predviđanja nemačkog instituta šalju zabrinjavajuću poruku i da su tri uzastopna pada novi trend – u pogrešnom pravcu.

Evropska komisija je u ponedeljak prognozirala rast Nemačke od samo 0,2 odsto za 2023. godinu, a potom 1,4 odsto u 2024. godini. To utiče na zonu evra od 20 zemalja, čiji su odvojeni podaci u utorak potvrdili da je zabeležen rast od samo 0,1 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca.

Sledeći izveštaj 25. maja otkriće da li je nemačka proizvodnja pretrpela dva negativna kvartala zaredom i da li početna procena za nulti rast važi. Za sada, spora privredna aktivnost nije mnogo naškodila tržištu rada, a nedostatak radnika takođe s druge strane doprinosi bržem rastu plata.

Međutim, najteža kampanja zaoštravanja monetarne politike u istoriji Evropske centralne banke sve snažnije se oseća. Banke već ograničavaju kreditiranje kompanija, dok potražnja za novim kreditima opada.

[adsenseyu4]

„Pad indikatora  delimično je posledica očekivanja daljeg povećanja kamatnih stopa od strane ECB. Pored toga, potencijalno neispunjenje obaveza od strane Sjedinjenih Država u narednim nedeljama dodaje neizvesnost globalnim ekonomskim izgledima“, kaže Vambah.

(RT)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte