Efikasnost iranskih „kamikaza” šokirala Kijev i Vašington

Oružane snage Rusije su, u okviru „specijalne operacije“ demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, počele da aktivno koriste iranske bespilotne letelice „kamikaze“, za neutralisanje položaja Ukrajinskih snaga, kao i za uništavanje vojnih objekata neprijatelja.

Takvi sistemi naoružanja su već pokazali svoju efikasnost i neranjivost, prema sistemima PVO ukrajinske vojske.

Bespilotne letelice, koje su stavljene u službu Oružanih snaga Ruske Federacije imaju odlične karakteristike, efikasnost iranskih „kamikaza“ izazvala je šok u Kijevu i Vašingtonu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ruske snage počele su da aktivno koriste bespilotne letelice „Geran-2“, koje su navodno nabavljene od Irana, oko sredine septembra. Reč je o takozvanim „kamikazama“, sposobnim za izviđanje, otkrivanje i momentalno uništavanje neprijateljskih položaja i velikih vojnih objekata.

Tokom „specijalne operacije“, Rusija je uspešno upotrebila nove iranske bespilotne letelice. Tako su „Gerani” uništili važne vojne objekte u Odesi, kao i vojnu tehniku i položaje ukrajinske vojske na liniji fronta.

Kijevski režim i američki vojni stručnjaci ne mogu tačno da smisle, kako da se suprotstave preciznim udarima ruskih oružanih snaga. „Gerani” su praktično neranjivi na sisteme PVO, a takođe su i premala meta za konvencionalne protivvazdušne sisteme, koji su u službi Oružanih snaga Ukrajine.

„Pošto su ovo male mete koje lete na maloj visini, čak i „NASAMS“ ima izuzetno težak zadatak, da se nosi sa takvom grupom ciljeva. Takve bespilotne letelice neće biti moguće gađati iz konvencionalnih protivvazdušnih artiljerijskih sistema“.

Webtribune.rs