DRŽAVNA BEZBEDNOST UČESTVOVALA U OTIMANJU BEBA: Pojavila se dokumenta koja donose JEZIVU ISTINU

panamski papiri

Od 2000. do sada MUP-u i tužilaštvu je podneto oko 1.500 prijava za krađu beba

Radiša Pavlović, predsednik Vladine komisije za nestale bebe, tvrdi da se došlo do prvih materijalnih dokaza o krađi beba i da su u ceo slučaj umešani i pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti i lokalni funkcioneri po Srbiji.

– Našli smo čvrste dokaze da je beba rođena u bolnici u Kruševcu 1981. godine ukradena i imamo jake indicije da je tu bebu oteo bivši pripadnik Državne bezbednosti i dao je svom rođaku iz okoline Aleksinca koji nije mogao da ima potomstvo. To je uradio uz pomoć funkcionera lokalnih državnih institucija koji su falsifikovali dokumentaciju o rođenju u matičnim knjigama i dokumente o usvajanju – otkriva Pavlović.

Slučaj je otkriven kad se udruženju za pomoć obratio čovek od 38 godina iz jednog sela kod Aleksinca koji je tragao za biološkim roditeljima nakon što je saznao da je usvojen.

Fiktivni roditelji

– Tokom te potrage i uvida u matične knjige rođenih u opštini Aleksinac otkriveno je da postoje čak dve prijave njegovog rođenja i to s fiktivnim roditeljima. Prema prvoj prijavi je imao i oca i majku dok je u drugoj navedena samo majka. Ispostavilo se da osobe sa tim imenima i matičnim brojevima ne postoje u Srbiji. U Centru za socijalni rad u Aleksincu rečeno nam je da dokumenta o njegovom usvajanju ne postoje. Sve ovo ukazuje da je dete koje je rođeno 3. marta 1981. godine u Kraljevu oteto i dato drugoj porodici. Pravoj majci je verovatno rečeno da joj je beba umrla po rođenju i sadadalje tragamo za tom ženom – navodi Pavlović.

Kao novi dokaz o otmici ove bebe navodi to što je dete rođeno 3. marta 1981, a 7. marta je u prijavi boravišta već prijavljeno na adresu usvojiteljske porodice dok je rešenje o usvajanju doneto tek 2. oktobra te godine.

Uloga službi

– Celu tu “operaciju” na svoju ruku iz ličnog interesa vodio je bivši pripadnik DB. Ovde je očigledno solirao, ali to ne iznenađuje jer postoje osnovane sumnje da je u Jugoslaviji od 1970. do 1990. upravo DB učestvovao u organizovanoj otmici beba. Pri tome su Kruševac i Kraljevo bili sabirni centri odakle su bebe prodavane usvojiteljima iz Evrope. Činjenica je da su u najvećem broju prijavljenih nestanaka bebe rođene upravo u tom periodu, a sumnjamo da su bivši pripadnici službe umešani u više od 70 odsto prijavljenih slučajeva – navodi Pavlović.

On dodaje da su tražili podršku službi kako bi se dokazalo ko stoji iza otmice bebe.

Isparili dosijei iz Aleksinca

Pavlović ističe da im je u Centru za socijalni rad u Aleksincu potvrđeno da im je nestala dokumentacija o čak 29 beba koje su usvojene u periodu od 1975. do 1986. godine.

– Dosijei o usvojenju moraju da se čuvaju sve do smrti usvojenog. Jasno je da su ovi dosijei i ukradeni jer pripadaju usvojenoj deci koja su verovatno ukradena iz porodilišta – kaže Pavlović.

DOS je sakrivao dokaze

Od 2000. do sada MUP-u i tužilaštvu je podneto oko 1.500 prijava za krađu beba.

– To se sve do 2006. godine, za vreme DOS-a, nije rasvetljavalo. Imamo dokaze da je policija od 2002. do 2004. radila istrage po nekim od tih prijava, ali umesto da podatke obradi, ona ih je uništila – tvrdi Pavlović.

(Espreso.rs)