Došao nepozvan na ruski prag pa ubeđuje Rusiju: Povucite se, NATO neće odustati …

Ruske snage ne uspevaju da napreduju u Ukrajini uprkos kontinuiranom teškom bombardovanju gradova, tvrdi nemački kancelar Olaf Šolc.

Šolc je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin „mora da čuje istinu“, zaustavi borbe i pokuša da pronađe diplomatsko rešenje.

„Putinova ofanziva je zapela uprkos svim razaranjima koja donosi iz dana u dan“, rekao je Šolc obraćajući se političarima u Nemačkoj.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Šolc smatra da rat ne uništava samo Ukrajinu, već i budućnost Rusije, prenosi Bi-Bi-Si. Upozorio je Moskvu na dodatne sankcije.

„Stalno pooštravamo sankcije, ali mere ne bi trebalo da više naškode evropskim državama nego ruskom liderstvu“, poručio je Šolc.

On je dodao da Ukrajinci mogu da se oslone na Nemačku i istakao da su u toj zemlji izbeglice dobrodošle.

Šolc je obećao danas solidarnost Nemačke sa Ukrajinom i ujedno podvukao da ne sme doći do mešanja NATO u rat sa Rusijom.

„Predsedniče Volodimire Zelenski, Ukrajina može da se osloni na našu pomoć“, poručio je on u Bundestagu.

Podsetio je da Nemačka od početka rata isporučuje oružje i opremu te da je zajedno sa partnerima uvela sankcije kakvih do sada nije bilo i koje deluju, te se stalno dalje zaoštravaju.

Šolc je kazao da čuje glasove onih koji zahtevaju zonu zabrane letova ili mirovne snage NATO u Ukrajini.

„Koliko god bilo teško mi tu nećemo popustiti. Mora ostati na tome da nema direktne konfrontacije NATO i Rusije. NATO neće biti strana u ratu“, podvukao je nemački kancelar.

 

(tanjug)