UDARNO – POČELO JE – Putin: Od sada ćete gas plaćati samo u rubljama, više ne primamo dolare i evre …

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Evropa, čim to bude moguće, gas plaćati u rubljama, prenosi RT.

„Nema smisla da isporučujemo robu u EU, SAD i primamo uplate u dolarima, evrima i nizu drugih valuta, pa sam odlučio da sprovedem set mera. Počnimo od prirodnog gasa koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama, da se plaćanje prebaci u ruske rublje“, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

On je napomenuo da je reč o odbijanju korišćenja „svih valuta koje su se same kompromitovale“.

Putin je dao instrukcije Centralnoj banci i vladi da u roku od nedelju dana utvrde redosled operacija za kupovinu rublji na domaćem tržištu Ruske Federacije za strane kupce ruskog gasa.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Dodao je da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa obimom i cenom navedenim u ugovoru, a da će se promeniti samo valuta plaćanja.

Cena gasa na berzi u Evropi nakon Putinovih izjava o plaćanju gasa samo u rubljama porasla je iznad 1.300 dolara za hiljadu kubnih metara i nastavlja da raste, objavio je quote.rbc.ru.

Isti izvor navodi i da je dolar je pao ispod 95 rublji u 15:27 po moskovskom vremenu, prema podacMoskovskoj berzi. Najmanja vrednost dolara je bila 94,9875 rublji, dok je na vrhuncu njegova cena na Moskovskoj berzi porasla danas na 104,74 rublji. Istovremeno, kurs evra je u ovom trenutku pao na 110 rublji za evro. Tokom dana kurs evropske valute se menjao u rasponu od 109,7-115,02 dolara.

Naglo jačanje rublje poklopilo se sa najavom da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio da se plaćanja gasa pretvore u rublje za neprijateljske zemlje.

 

(tanjug)