DONALD TRAMP IZNENADIO NATO: Tramp Junior u pregovorima naredio džihadistima da prekinu rat u Siriji

sirija

Najstariji sin novoizabranog predsednika, Donald Tramp Junior, se sastao sa vodećom sekularnom figurom sirijske opozicije kako bi razgovarali o okončanju građanskog rata u Siriji.

Rusija očekuje da će da pobedi Islamsku državu (ISIS) u Siriji uz pomoć nove američke administracije.

Tramp Junior se sastao sa Random Kasis, sirijskom političarkom koja snažno podržava rusku intervenciju, na sastanku visokog ranga u Parizu prošlog meseca i razgovarali su o “načinu saradnje sa Rusijom“ kako bi se zaustavio rat u Siriji, navodi Wall Street Journal.

Oko 30 ljudi, uključujući i Donalda Trampa Juniora, pridružilo se događaju kom su prisustvovale diplomate, biznismeni i političari, a čiji je domaćin bio Centar za političke i spoljne poslove, francuski “think tank“ koji se fokusira na geopolitiku, vladinu politiku i privatne industrijske interese.

Kako navodi WSJ, osnivač think tank-a, Fabijan Bausart, i njegova supruga, Randa Kasis, su “blisko sarađivali sa Rusijom u pokušaju da okončaju sukob u Siriji.“

Za gospođu Kasis se kaže da je vodeća sekularna ličnost u sirijskog opoziciji i osnivač Pokreta za pluralističko društvo. Ona je rekla za novine da je  istakla značaj saradnje sa Rusijom na Bliskom istoku tokom sastanka u Parizu.

“Moramo biti realni. Ko je na terenu u Siriji? Nisu SAD, nije Francuska,“ rekla je za WSJ, govoreći iz Moskve. “Bez Rusije ne možemo imati rešenje u Siriji.“

Gospođa Kasis je rekla za novine da se ona pobrinula da naglasi Trampu Junioru značaj promovisanja sekularne vlade u Damsku tokom sastanka u Parizu, dok je isticila da je sirijska naoružana opozicija, uključujući i one koje podržava Vašington, da su to radikalni islamisti.

Donald Tramp Junior
Donald Tramp Junior

“Sirijska opozicija je dobila nadu da će politički proces napredovati i da će Rusija i SAD postići sporazum po pitanju sirijske krize, zbog Trampove pobede,“ napisala je ona na svojoj Fejsbuk stranici.

“Takva nada i vera su rezultat mog ličnog susreta sa Donaldom Trampom Juniorom u Parizu u oktobru,“ dodala je Kasisova.

U e-mejlu za WSJ, viši savetnik izabranog predsednika, Kelien Konvej, potvrdila je da je mlađi Tramp bio na događaju u Parizu, ali je umanjila njegov direktan kontakt sa gospođom Kasis, rekavši “Don je bio za okruglim stolom u Parizu, a ona je bila prisutna na tom razgovoru i grupnoj večeri za 30 osoba.“

Vašington je prošlog meseca “suspendovao“ bilateralne kontakte sa Moskvom baveći se sirijskom krizom po pitanju optužbi da su ruski i sirijski avioni pogodili humanitarni konvoj. Moskva je negirala optužbe.

U međuvremenu, Rusija optužuje SAD za to što nisu uspele da ispune svoje obaveze u skladu sa sporazumom sa Moskvom da odvoje takozvanu “umerenu“ opoziciju od Al-Nusra militanata. “To je glavna stvar koju su SAD obećale da će učiniti, a očigledno to nisu uradili,“ rekao je Maks Abrams, stručnjak za borbu protiv terorizma na Nortvestern univerzitetu, za RT u oktobru.

Stariji gospodin Tramp je u više navrata oštro kritikovao spoljnu politiku Obamine administracije, rekavši da SAD treba da se fokusira na borbu protiv Islamske države (IS, ranije ISIS/ISIL), umesto da sprovodi promenu režima.

“Moj stav je bio da se Sirija bori protiv ISIS-a, i vi se morate otarasiti ISIS-a. Rusija je sada potpuno dominantna u Siriji, i sada imate Iran, koji postaje takođe dominantan … Sada mi podržavamo pobunjenike protiv Sirije, a nemamo pojma ko su ti ljudi,“ rekao je on za Wall Street Journal ranije ovog meseca.

Novoizabrani američki predsednik i ruski predsednik Vladimir Putin su održali svoj prvi telefonski razgovor ranije ovog meseca, kada su ova dva lidera razgovarali o Siriji i dogovorili se da poboljšaju i razviju bilateralne odnose, naveo je Kremlj u saopštenju.

Citirajući ekskluzivne vojne i obaveštajne izvore, Debkafile je izvestio u sredu da je novoizabrani predsednik “već nenajavljeno uskočio u upravljanje američkom vojnom ulogom u Siriji i Iraku.“

Prema ovoj publikaciji, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, general-potpukovnik Majkl Flin, je “tajno u bliskom kontaktu sa šefom ruskog Saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim, kao i sa predsednikom Turske Tajipom Erdoganom i kraljem Jordana Abdulahom. Njihove stajne diskusije pripremaju teren za kombinovani napad na bastione Islamske države u Iraku i Siriji ubrzo nakon što Tramp uđe u Belu kuću. Njihov plan opreracije bi takođe uključivao redovne vojske Turske, Jordana, Iraka i naroda Persijskog zaliva.“

Zamenik šefa ruskog ministarstva spoljnih poslova, Mihail Bogdanov, izjavio je prošle nedelje da je Moskva inicirala kontakt sa Trampovim timom kako bi razgovarali o Siriji, izvestila je agencija Interfax.

“Nadamo se da će odlazeća i dolazeća administracija poći od činjenice da je nemoguće rešiti pitanje Sirije bez Rusije,“ rekao je visoki ruski diplomata.

Webtribune.rs