Dok njegova država na Kosovu stvara novu državu on poručuje u Bosni: Gotovo je sa menjanjem granica i stvaranjem novih država …

Novoimenovani visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit učestvovao je na 14. Dubrovnik forumu.

I to na panelu „Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: Kako okončati karantin?“.

U svom je govoru, Šmit poručio kako je za ozbiljniji napredak šest država Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji potrebno ukloniti nesuglasice i prepreke koje postoje među državama.

On je naglasio kako je Evropskoj uniji ključno pitanje treba li zadržati šest država Zapadnog Balkana na okupu te među njima provesti delimične integracijske procese koji bi mogli dovesti i do tzv. velikog Šengena.

Šmit je poručio da članstvo Bosne i Hercegovine u EU mora da ostane na političkoj agendi, koja je, kako je naveo, izgubila na snazi u proteklim godinama, i sada je vreme da to pitanje vratimo u politički fokus kako bi u narednim godinama uočili rezultate.

Onima koji i danas, kaže Šmit, „gaje fantazije kako bi bilo dobro menjati granice ili stvoriti nove države“, poručio je da je gotovo.

„Kada pogledamo BiH, vidimo da unutrašnji problem koji postoji nije između većine i manjine, nego problem između tri konstitutivna naroda, i ostalih. Kada iz današnje perspektive pogledamo Dejtonski sporazum, vidimo da bi se neki njegovi delovi mogli sročiti drugačije, ipak danas imamo Sporazum takav kakav je“.

(b92)