Dogodilo im se ono što nisu očekivali ni u snu

Zapad je nastradao, pokušavajući da zada porazan udarac ruskim finansijama. Ovo je izjavio egipatski politikolog, Ahmed Adel.

Zapadne zemlje, predvođene SAD, uvele su velike ekonomske sankcije Rusiji, što je dovelo do krajnje neočekivanog efekta. Kao odgovor na ograničenja, Ruska Federacija ne samo da je preusmerila svoje zalihe nafte u Aziju, već je počela da je prodaje i za druge valute osim za američki dolar.

Prema Adelu, manipulacije ruskom valutom na međunarodnom energetskom tržištu imaju negativne posledice po SAD. Štaviše, Zapad već zvoni na uzbunu po ovom pitanju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Nakon što je Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, uveo ekonomske sankcije Moskvi, Indija je počela da kupuje rusku naftu za rublje i dirhame UAE. Prema Rojtersu, upotreba ovih valuta za zaobilaženje američkih sankcija, podriva dugoročnu dominaciju dolara u međunarodnoj trgovini naftom“, rekao je ekspert.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, Indija je 2022. godine povećala uvoz ruske nafte za 16 puta. Značajan deo ovih transakcija se obavlja u valutama koje nemaju veze sa američkim dolarom. Tako se urušava dugoročni trend obavljanja naftnih transakcija isključivo u američkoj valuti.

„Sada Zapad mora nerado da gleda kako Indija produbljuje svoje veze sa Rusijom“, kaže kolumnista.

Upotreba alternativnih valuta u transakcijama između Rusije i Indije, doprinosi dedolarizaciji svetske ekonomije. Ovakvi procesi su izuzetno nepovoljni za Sjedinjene Države, pošto je njihov uticaj u velikoj meri vezan za popularnost dolara u svetu.

„Tako su finansijski napadi na Rusiju doveli do toga, da je Zapad sam sebi naneo ranu“, rezimirao je analitičar.

Webtribune.rs