DODIK: Republika Srpska i Srbija biće jedna država, desiće se istorijski momenat za to i biće jednostavno

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je srpski narod uvek stajao na pravoj strani istorije, od Kosovskog boja do poslednjih ratova na ovim prostorima.

Srbi nikada nisu imali dilemu da se suprotstave imperijama, istakao je Dodik na obeležavanju 79 godina od Bitke na Kozari i opet ukazao na potrebu da se očuva Republika Srpske.

Dodik je napomenuo da je uništenje Srba bio jedan od ciljeva NDH-a, da su velike sile kroz istoriju srpski narod pokušavale ne samo da pokore, nego i da unište, te da se ta nit može pratiti i kroz noviju političku istoriju.

On je dodao da su Srbi, kao neki drugi narodi ovde, mogli da budu manje gordi i da se manje suprotstavljaju, ali da onda ne bi bili Srbi.

„Bili bismo isti kao ovi kraj nas koji, kad god se pojavi neko od stranaca, u bilo kojem obliku, kao i sada novi visoki predstavnik, šire ruke i prigrle ih kao one koji im nešto donose, priklanjajući se njihovoj politici koja je uvek usmerena opet prema stradanju Srba“, naglasio je Dodik.

On je u obraćanju na Mrakovici rekao da su danas tu kako bi se još jednom setili borbe za slobodu, koja se i danas vodi.

Dodik je istakao da Republika Srpska dobro stoji, da je stabilna, da se razvija i da je opredeljena za mir, ali da neće da nestane da bi ušla u EU.

„Nema ideje koju mogu da nam ponude da bismo mi transformaciju Republike Srpske učinili prema tome da se ona izgubi. Ne smemo pokleknuti nikakvim obećanjima tipa EU. Mi hoćemo, naravno, u EU, ali hoćemo da se vidimo da ulazimo tamo, a ne da nestanemo da bismo bili EU. Takva EU nam na treba, a ne treba nam ni NATO“, istakao je Dodik.

On je napomenuo da ponovo iz germanskog sveta, koji je već napadao Srbe, opet šalju visokog predstavnika, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti.

Dodik je ukazao i da je potpuno uveren i da svi treba da budu uvereni u to da će Srbija i Republika Srpska jednog dana biti jedno.

„Ono što je predsednik /Aleksandar/ Vučić uradio i transformisao Srbiju, istorijsko je djelo pojedinca sa saradnicima koji su učinili sve da Srbiju, kojoj je bilo namenjeno da bude na dnu, u ponoru, dignu, razviju i stabilizuju tako da je danas Srbija najmoćnija ovde u regionu i garnat je mira za koji se zalaže zajedno sa nama iz Republike Srpske“, rekao je Dodik.

On je naglasio da su Srbija i Republika Srpska prirodno jedan prostor i jedna država jednog naroda gde veoma slobodno mogu da žive i drugi i drugačiji i da se jednako razvijaju.

„U državno-pravnom smislu, biće jedna država, jer je to država koja okuplja i pokriva jedan narod. To što veliki kažu da nema promene granica, desiće se istorijski momenat u kojem će to trebati da se učini i biće jednostavno, samo moramo da budemo strpljivi i da čekamo to. Naša opcija nikad nije sukob i rat, ali moram da kažem da se varaju oni koji misle da mi ne možemo da se branimo“, poručio je Dodik.

On je ponovio da je BiH eksperiment koji ne može da živi, koja ne daje nikakve benefite srpskom narodu, jer se „želi dominacija Muslimana, a da se pokore Hrvati, koji su znatno devastirani političkom pozicijom, i Srbi, a pogotovo Republika Srpska“.

On je pozvao srpski narod da raskine s vlastitom naivnošću budući da je, kako je naveo, uvek delio sa drugima svoje pobede, pa čak i slobode koje je donosio drugima.

„Ja imam nameru da uporno, ratničkom i kozaračkom hrabrošću, branim slobodu ovog naroda uvek i od svakoga, i od onih među nama koji misle da je zbog malih profita dobro skloniti zastavu Republike Srpske da ne bi uvredili nekoga“, dodao je Dodik.

Zvanicama su se obratili i predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, potpredsjednik SUBNOR-a Drago Todić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije Miodrag Kapor.

Pogrešna kalkulacija sitnog političkog

kalkulanta Stanivukovića

Uoči obraćanja srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH ceremoniju obeležavanja 79 godina bitke na Kozari napustio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković čime je pokazao nepoštovanje prema žrtvama.

Programu obeležavanja prethodili su parastos kod spomen-krsta i polaganje venaca i cveća na memorijalni zid spomenika na Mrakovici na koji su uklesana imena 33.398 ubijenih boraca i civila.

U Memorijalnom muzeju Mrakovica otvorena je izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941 – 1945“ i prikazan film „Dara iz Jasenovca“.

Obeležavanje godišnjice Bitke na Kozari zajednički organizuju odbori za eegovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Republike Srpske i Srbije.

Cvijanović: Srećna sam što Srpska

može da se osloni na Srbiju

Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Kozara uvek bila simbol snage i stradanja.

Cvijanovićeva je na obeležavanju 79 godina od Bitke na Kozari podsetila na strahote koje je ovaj narod morao da preživi i istakla da je to zalog koji se mora nositi u budućnosti.

Ona je istakla da okupljanjem na Kozari pokazuju odnos prema slavnoj istoriji i kako se bori za slobodu.

Cvijanović je istakla značaj Republike Srpske i njenih institucija koji su garant opstanka srpskog naroda i njegove slobode na ovim prostorima

Istorija treba da nas nauči kako treba da se ponašamo u budućnosti, rekla je Cvijanović i dodala da je srećna što u teškim vremenima Srpska može da se nasloni na Srbiju.