Do sada nezamislivo, ali eto, dogodilo se: Nemci počeli sukob sa SAD zbog ruskog gasovoda – PREKIPELO IM?

Nemačka odbacuje pokušaje stranih uticaja na nemačku energetsku politiku – o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Hajko Mas.

Mas je tako reagovao na sankcije koje je Vašington najavio u vezi s gasovodom Severni tok 2, koji grade Nemačka i Rusija.

„O evropskoj energetskoj politici odlučuje Evropa, a ne SAD. Odbacujemo bilo kakvo mešanje spolja i sankcije sa ekstrateritorijalnim dejstvom“, naglasio je u saopštenju.

Nešto ranije je Komitet za oružana pitanja Predstavničkog doma SAD formirao nacrt budžeta za 2020. godinu, a među stavkama se nalazi „suprotstavljanje Rusiji u različitim oblastima“, preneo je Sputnjik. Između ostalog, predviđene su sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turski tok.

Ovaj dokument predat je američkom predsedniku Donaldu Trampu na potpisivanje.

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

On će proći kroz teritorijalne vode ili isključivo ekonomske zone država duž obale Baltičkog mora: Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored Severnog toka.

Planirano je da novi gasovod počne sa radom 2020. godine.