Direktor Industrijske unije Nemačke: Ako Rusija prestane da isporučuje gas Nemačkoj, počeće katastrofa

Posledice obustave isporuka ruskog gasa Nemačkoj trenutno bi bile katastrofalne po nemačku privredu, izjavio je direktor Industrijske unije Nemačke (BDI) Zigfrid Rusvurm u intervjuu za list „Bild am Zontag“.

„Posledice obustavljanja isporuka ruskog gasa bi u ovom momentu bile katastrofalne. Moramo imati u vidu da se u nedostatku ovakvih količina gas više ne bi isporučivao do krajnjih krakova našeg gasovodnog sistema“, istakao je Rusvurm.

Kako je naglasio, brojne kompanije bi u ovom slučaju u potpunosti bile odsečene od isporuka gasa. U mnogim slučajevima, upozorio je direktor industrijske unije, kompanije koje budu pogođene ovim, biće prinuđene da obustave proizvodnju, a neke je, verovatno, nikada više neće pokrenuti.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

U Nemačkoj strahuju da će zbog sankcija Moskvi i isporuka oružja Ukrajini od strane Nemačke, Rusija prestati da isporučuje gas Berlinu. Ruska vlada je u sredu odobrila spisak od 31 kompanije koje su sadašnje ili bivše filijale „Gasproma“, na koje se primenjuju posebne ekonomske mere. Među njima su „Gasprom Germanija GmbH“ i „Gasprom marketing & trejding Ltd“, kao i operater poljskog dela gasovoda „Jamal-Evropa“.

Desetog maja kompanija „Operator GTS Ukrajine“ objavila je da od 11. maja obustavlja tranzit gasa u Evropu preko stanice „Sohranovka“ zbog okolnosti više sile: navodno, kompanija ne može da kontroliše pogranične kompresorne stanice Novopskov u Luganskoj oblasti.

„Gasprom“ je sa svoje strane saopštio da ne vidi nikakve prepreke za nastavak tranzita preko stanice „Sohranovka“. Prema rečima portparola kompanije Sergeja Kuprijanova, „Gasprom“ u potpunosti ispunjava sve svoje obaveze prema evropskim potrošačima i isporučuje gas za tranzit preko Ukrajine u skladu sa ugovorom.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE