DELUJTE BRZO, MOŽE BITI SMRTONOSNO: Evo kako da zaustavite prekomerno krvaranje kada ste van civilizacije …

prezivljavanje

Ne možete pretpostaviti da će uvek biti nekoga koga možete pozvati u pomoć. Čak ni služba hitne pomoći ne može uvek dovoljno brzo da dođe do vas, i možda ćete morati da improvizujete što je brže moguće.

Poznavanjem načina za zaustavljanje prekomernog krvarenja, vam može pomoći da umanjite zdravstvene rizike.

Ispod su navedene pojedine metode koje možete primeniti da zaustavite krvarenje:

Izvršite pritisak direktno na ranu

 Uz pomoć parčeta tkanine ili bilo kog materijala nalik tkanini izvršite pritisak na ranu. U hitnom slučaju možete pritisnuti i rukom, ali je sterilisana tkanina najbolje rešenje.

Uradite ovo brzo, jer ukoliko je rana dovoljno duboka, gubitak krvi može biti smrtonosan.

Totalna količina krvi kod prosečnog odraslog muškarca je oko pet litara, a kod prosečne žene 4,5l. U slučaju ozbiljnijih rana, sprečavanje gubitka krvi bi trebalo da bude prioritet.

Koristite tačke pritiska

Kod ove metode treba da nanesete pritisak na najbližu arteriju. Pokušajte da pritisnete arteriju do kosti kako biste smanjili dotok krvi. Cilj je da kompresujete srčanu arteriju koja je povezana sa otvorenom ranom.

Kada se dobro odradi, krv transportovana od srca do pogođenog dela će se zaustaviti, i krvarenje će polako nestajati. Zapamtite dve glavne tačke pritiska za zaustavljanje obilnog krvarenja. Prva je brakijalna arterija, odnosno primarna tačka pritiska za ruke.

Nalazi se desetak centimetara ispod pazuha, na unutrašnjosti nadlaktice i negde između bicepsa i tricepsa. Opipajte puls. Kada ga osetite, nanesite pritisak sa tri prsta. Druga je femoralna arterija ili primarna tačka pritiska za noge.

Ona se nalazi na unutrašnjosti butine u predelu prepona. Nju je malo teže pronaći, stoga malo jače pritisnite to područje. Ne treba nanositi pritisak više od 3 do 5 minuta nakon što krvarenje prestane.

Napravite povez

Ovo je najefikasnija metoda zaustavljanja teškog krvarenja, ali se mora koristiti u krajnjim slučajevima jer može prouzrokovati nepopravljivu štetu. Povez će zaustaviti gubitak krvi, ali će takođe prekinuti dotok kiseonika do pogođenog dela i živog tkiva ispod tačke pritiska.

Povez možete napraviti od kaiša, creva ili presavijenog parčeta tkanine ali izbegavajte žice i tanke kanape. Povez stavite između srca i otvorene rane, 5-10 centimetara iznad rane.

Zavežite jednosttavnim čvorom, progurajte štap i zategnite uvrtanjem. Odvežite povez svakih 20 minuta da proverite da li je krvarenje prestalo. Kada prestane, nanesite direktan pritisak na ranu i led, ukoliko je dostupan.

Biljke koje zaustavljaju krvarenje

Ukoliko ste u šumi, ove biljke imaju dejstvo skupljanja koje može pomoći. Tretirajte otvorenu ranu i zatim iskoristite mešavinu da biste rešili problem i „iznutra“.

Kajenska papričica (Capsicum minimum) – Preporučena za spoljašnju upotrebu. Osušite papričice, sameljite ih u fini prah i koristite na otvorenim ranama kako biste zaustavili krvarenje.

Puzavica (Sempervivum tectorum) – Gel u listovima ove biljke umiruje kožu. On takođe ima sposobnost skupljanja. Gel puzavice se dobija i koristi na isti način kao gel aloe vere, međutim, ređe se koristi.

Bokvica (Plantago sp.) – Često se koristi kod površinskih posekotina. Koristite listove da napravite meleme, sokove ili čaj.

Hajdučka trava (Achillea millefolium) – Hajdučka trava pomaže kpod zgrušavanja krvi, a možete napraviti i čaj i od listova i od cvetova (svežih ili sušenih).

Planinski jasen (Hamamelis virginiana) – Može se koristiti za kuvanje čaja koji će pomoći kod unutrašnjeg krvarenja, naročito u predelu stomaka i creva.

Idealno bi bilo da imate pribor za prvu pomoć koji biste upotrebili za zaustavljanje krvarenja kod dubpokih rana. Ovi saveti, pak, mogu biti veoma od pomoći, naročito kada nemate pristup medicinskom priboru.

Webtribune.rs