DANIJEL IGREC: Nema promena granica na Balkanu jer je Kosovo Srbija

Kosovska_Mitrovica Kosovo

„Nema promena granica na Balkanu!“, poručuje nam nemačka kancelarka Angela Merkel.

U pravu ste, kanclerko. 

Nema promena granica i nema potrebe da ih bude jer su one već jasno utvrđene.

Nepovredivost granica na Balkanu jasno definišu svi najvažniji međunarodni dokumenti, počevši od Povelje UN, preko Helsinškog završnog akta, Pa­ri­skog ugo­vora o mi­ru iz 1947. godine, sta­vo­va Badinte­ro­ve arbitražne ko­mi­si­je, od­lu­ka Evropske zajednice iz 1991. i 1992. godine, Dejtonskog mirovnog ugovora pa sve do Rezolucije 1244.

Svi oni redom zabranjuju promene granica silom i garantuju teritorijalnu celovitost svih međunarodno priznatih (!) zemalja u regionu.

Da, dobro ste pročitali. Svih MEĐUNARODNO PRIZNATIH zemalja, članica UN, a ne razbojničkih entiteta, stvorenih etničkim čišćenjem, zločinima i agresijom.

Nema promena granica jer je nepovredivost međudržavne granice između Republike Srbije i Republike Albanije zagarantovana međunarodnim pravom, ona je duga 111 kilometara i pruža se od tromeđe Srbije, Makedonije i Albanije kod mesta Restelica do tromeđe Srbije, Crne Gore i Albanije na planini Bogićevici.

To je jedina relevantna i priznata državna granica na koju mogu da se odnose Vaše reči o nepromenjivosti granica jer je rezultat sporazuma i kompromisa. Svaka druga veštačka razgraničenja vršena pomoću nezakonitih jednostranih secesija koja tu granicu pomeraju duboko u srpsku teritoriju su nerelevantna, neprihvatljiva i ne mogu biti predme zaštite međunarodnog zakonodavstva. Ne postoji „srpsko-kosovska granica“ jer je teritorija Kosova sastavni deo srpskog državnog i nacionalnog korpusa. Tačka.

Danijel Igrec

(patriot.rs)