Dan posle sastanka Kine i SAD, Rusija je poslala značajan signal Kini

Rukovodstvo Ruske Federacije uručilo je kineskim vlastima veoma izdašan poklon, dan nakon bilateralnih razgovora SAD i Kine. Ovo piše kinesko izdanje Baijiahao.

Nedavno je u Rimu održan sastanak između pomoćnika predsednika Sjedinjenih Država za pitanja nacionalne bezbednosti Džejka Salivana i člana Politbiroa Komunističke partije Kine Janga Đečija.

Tokom razgovora, delegati su razmenili mišljenja o aktuelnom odnosu Vašingtona i Pekinga, a razgovarali su i o aktuelnoj ukrajinskoj krizi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kako javljaju analitičari Baijiahaoa, Salivan je tokom razgovora napravio još jedan neuspešan pokušaj da primora NR Kinu da izvrši pritisak na Rusiju.

„Bajdenova administracija je objavila ekonomski rat Rusiji i prekinula normalnu trgovinu sa njom. Kina neće slediti njihov primer i nastaviće da razvija saradnju sa Ruskom Federacijom“, navode kineski analitičari.

Već sledećeg dana posle razgovora Salivana i Đečija, Peking je dobio velikodušan poklon od Moskve.

Pres služba Ruskih železnica najavila je pokretanje projekta multimodalnog transporta iz Kine u Rusiju u tranzitu preko Kazahstana.

Istovremeno, isporuka robe će se vršiti ne samo železnicom, već i drumskim putem.

Takav korak od strane Ruske Federacije omogućava smanjenje vremena isporuke robe na 18 dana.

Za NR Kinu, koja radi na razvoju svog koncepta Novog puta svile, poruka primljena iz Rusije postala je dobra pomoć u postizanju svog cilja.

Bitno je napomenuti da kineski put svile za celu Evropu prolazi kroz Rusiju i da je za Kinu veoma značajno da njen transport bude bezbedan, a što jeste prolaskom kroz prijateljsku Rusiju.

 

Webtribune.rs