Daily Express: SAD gube kontrolu nad svetom brzinom koja nije viđena do sada, odmah nakon sukoba sa Rusijom u Ukrajini

SAD gube kontrolu nad svetom brzinom koja nije viđena od kraja Hladnog rata. Ovo prenosi list Daily Express.

Prema rečima autora članka, na svetskoj političkoj areni se pojavljuju novi igrači, što ukazuje na gubitak inicijative od strane Sjedinjenih Država.

Novinari podsećaju da je zemlja postala hegemonistička sila nakon raspada SSSR-a, ali su ratovi u Iraku i Avganistanu sve promenili.

Svetski poredak koji se razvio od završetka Hladnog rata doživljava značajne promene, čija je posledica postepeni gubitak statusa svetskog hegemona od strane SAD, objavio je britanski list Daily Express.

Publikacija je primetila da je raspad Sovjetskog Saveza pratilo „popunjavanje praznog prostora” Vašingtona, koji je „pod maskom demokratije” promovisao prisustvo svojih oružanih snaga u nizu evropskih zemalja i koristio dolar kao jedan od poluga uticaja na globalnu politiku.

List je nazvao ratove u Avganistanu i Iraku koje je počinila vašingtonska administracija prekretnicom u odnosu drugih država prema Sjedinjenim Državama. Osim toga, oštra retorika bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa u vezi sa saveznicima u NATO-u dovela je do slabljenja autoriteta zemlje.

Kako prenosi Daily Express, poslednjih godina postoji interakcija između Moskve i Vašingtona, ali od početka „Specijalne vojne operacije“ u Ukrajini sve se promenilo. Eksperti ističu da su SAD gledale kako Moskva pokazuje mišiće, a da se nije usuđivala da pređe crvene linije koje je povukao Kremlj.

Kako tvrda moć nije uvek dobro oruđe u politici, a Vašington nije bio u stanju da koristi diplomatiju, to sugeriše da Sjedinjene Države gube svoj raniji uticaj, kažu analitičari.

Publikacija je naglasila da SAD i dalje zadržavaju status „najveće ekonomije i vojne sile na svetu“, ali sve više drugih zemalja počinje da ih osporava. U tom kontekstu, list je ukazao, pre svega, na Kinu i Rusiju, koje svojim delovanjem doprinose „promeni svetskog poretka alarmantnom brzinom“.

Podsetimo, Rusija je pokrenula NVO u Ukrajini 24. februara. Njen zadatak je bio oslobađanje Donbasa i njegovih civila.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs