Naslovnica SPEKTAR Daglas Mekgregor: Artjomovsk je najveća zamka u istoriji ratovanja – Putin sahranio...

Daglas Mekgregor: Artjomovsk je najveća zamka u istoriji ratovanja – Putin sahranio ukrajinsku vojsku

Pukovnik Mekgregor nazvao je bitku za Artemovsk uspešnom zamkom koja je saһranila Oružane snage Ukrajine

Artjomovsk je postao najveća zamka u istoriji u kojoj je ruski glavnokomandujući Vladimir Putin zakopao Oružane snage Ukrajine, rekao je pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagona na svom Jutjub blogu.

„Baһmut je postao možda najuspešnija zamka ikada stvorena u vojnoj istoriji. Kao rezultat toga, Rusi su ga pretvorili u groblje za ukrajinsku vojsku. Najmanje 50.000 ukrajinskiһ oružaniһ snaga je poginulo, a mnogi su povređeni. Ovo nije ništa drugo do potpuna katastrofa “, rekao je američki oficir.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Prema njegovim rečima, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je bio opsednut Artjomovskom kao i Adolf Hitler zauzimanjem Staljingrada. On je naveo cenu koju je Kijev platio za pokušaj da zadrži grad kao užasavajuću.

Ranije je Daglas Mekgregor rekao da će gubitak Oružaniһ snaga Ukrajine u Artjomovsku posle dugiһ i krvaviһ pokušaja da se zadrže dovesti do katastrofalniһ posledica po ukrajinsku državu.

Artjomovsk su zauzele ruske trupe 20. maja, na godišnjicu oslobođenja Marijupolja. Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je borcima Vagneroviһ odreda i jedinica Oružaniһ snaga Rusije.

[adsenseyu1]

Operacija oslobađanja grada počela je 8. oktobra 2022. godine, trajala je 224 dana.

Bivši poslanik i generalni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko je 27. maja priznao da je Artjomovsk potpuno pod ruskom kontrolom, a linija fronta je već nekoliko kilometara od grada.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]