Čaj od zobi ili čaj od ovsa se koristi kod ublažavanja mnogih simptoma i nepravedno je zapostavljen u lečenju. Samo mali broj ljudi zna za sva njegova lekovita svojstva.
Ovo sitno zrno bogato je fitosterolima – supstancama koje čiste krvne sudove i sprečavaju da se holesterol apsorbuje u telu. Zob možete konzumirati u obliku kaše, ali mnog jednostavniji način je da skuvate čaj.
Ovaj čaj je odličan za jačanje zdravlja srca i krvnih sudova i smanjivanje rizika od infarkta i moždanog udara.
Ovas važi za veoma moćno i blagotvorno sredstvo za jačanje nervnog sistema. Preporučuje se onima koji pate od nesanice, psihičkog zamora, anksioznosti i depresije.
Travari ga čak preporučuju i osobama obolelim od multiple skleroze.
Reguliše rad želuca, pa se preporučuje osobama koje imaju osetljive organe za varenje.
[adsenseyu1]
Takođe, ima svojstva koja pogoduju obolelima od raka debelog creva. Posebno je delotvoran u smanjivanju neželjenih posledica koje se mogu javiti u toku radio i hemo terapije.
Mikroelemnati i flavonoidi kojima obiluje ojačavaju imuni sistem i popravljaju krnu sliku.
U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 1540 profesionalnih sportista iz Australije primećeno je da svakodnevna upotreba ovsa u ishrani doprinosi povećanju mišićne mase.
Svi koji pate od povećanog nivoa holesterola u krvi i krvnog pritiska bitrebali da uvrste ovaj čaju svoju ishranu.
[adsenseyu4]
Ovo nisu sa njegova pozitivna svojstva. Čaj od ovsa se prporučuje svima koji pate od ekcema, imaju osetljivu kožu ili osećaju intenzivan svrab.
Priprema:
5 kašika zobi potopite u litar hladne vode i zagrejte polako do ključanja. Osatvite da vri 5 minuta, a nakon toga da se ohladi.
Po želji zasladite sa malo meda i konzumirajte u toku dana umesto vode.
(snagabilja.rs)