CNN: Rusija je koristila tajno oružje u ekonomskoj borbi sa Zapadom

Sankcioni rat koji su SAD i evropske zemlje pokrenule sa Ruskom Federacijom nije prošao po scenariju koji je pisan na Zapadu. O razlozima ovakvog stanja govorio je američki novinar Fil Matingli u članku za CNN.

Krajem februara SAD, Kanada, Velika Britanija i Evropska unija počele su aktivno da pojačavaju ekonomski pritisak na Moskvu kroz ograničenja.

Nada je bila da Rusija neće izdržati i da će pristati na sve uslove koje je postavio Zapad. Ali to se nije desilo.

Ispostavilo se da je rukovodstvo Ruske Federacije spremno za takav razvoj događaja i prilično brzo je ispravilo nesrećnu situaciju.

„Trezor Kremlja je prepun od rekordne prodaje nafte i gasa. Neke velike firme razmišljaju da se vrate u Rusiju, piše Matingli.

Ipak, zvanična retorika američkih vlasti je da joj ograničenja uvedena Moskvi izazivaju neverovatnu patnju. Pa čak ni jačanje kursa rublje ni na koji način ne utiče na njihovu poziciju.

Međutim, u SAD ima razumnih analitičara koji ne dele optimizam Vašingtona. Napominju da Ruska Federacija ima impresivne zlatne i devizne rezerve i da prelazi većina industrije pod kontrolu države. Kolumnista CNN-a, pak, razlog uspeha Rusije vidi u kadrovskoj politici.

„Ruski predsednik Vladimir Putin takođe ima nešto od tajnog oružja: 58-godišnju rusku ekonomistkinju po imenu Elvira Nabiulina, koja je na čelu ruske centralne banke od 2013. “, rekao je američki novinar.

Prema Matingiju, upravo je politika koju je vodila Nabiulina izravnala posledice sankcija Zapada po Rusku Federaciju.

Konkretno, tvrdi kolumnista CNN-a, ona je vešto podizala i snižavala kamatne stope, vršila kontrolu kapitala, a takođe je iskoristila sve rupe u taktici SAD, zahvaljujući kojima ruska ekonomija nije propala.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs