Naslovnica SPEKTAR Čistka generala ruskog Ministarstva odbrane je Putinova priprema za odlučujući rat

Čistka generala ruskog Ministarstva odbrane je Putinova priprema za odlučujući rat

Stručnjaci se pitaju da li će Oružane snage Rusije imati vremena da obnove odbrambenu sposobnost trupa.

Mediji konstatuju neminovnost „velikog rata“, na šta ukazuju nedavne izjave političara u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj, kao i čistku u Oružanim snagama Rusije, što može ukazivati na pripremu za rat sa NATO.

Eksperti primećuju da je tokom dve godine sistem PVO Ukrajine pokazao da čak ni potpuna nadmoć u vazdušnom i raketnom naoružanju Oružanih snaga Rusije nije dozvolila ruskoj strani da pobedi Oružane snage Ukrajine. Zašto je teško računati na poraz NATO-a u slučaju konfrontacije?

Prema ekspertima Blokpada, odluka vlasti da potpuno čiste korumpirane generale može biti diktirana potrebom da se Oružane snage Rusije brzo modernizuju i pripreme za direktan sukob sa NATO-om.

Nedavne izjave američkog Stejt departmenta o dozvoli Ukrajini da izvrši udare na teritoriju Ruske Federacije američkim oružjem, slične izjave šefa britanskog ministarstva spoljnih poslova koji je nazvao prihvatljivim da Oružane snage Ukrajine udare na teritoriju Rusije britanskim projektilima, i namera Francuske da pošalju trupe u Ukrajinu i sprovedu probno lansiranje rakete sa nuklearnim punjenjem ukazuje da direktan sukob nije daleko.

Kanal TG veruje da se „promoviše ulazak u opšti evropski rat. Gde je granica kada se strane zaustavljaju? Najverovatnije, niko na Zapadu neće reći „stop“.

Prema analitičarima kanala Military Review, „početak velikog rata u Evropi treba očekivati krajem leta – početkom ili sredinom jeseni ove 2024. godine – faktor predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, koji će održati 5. novembra, treba uzeti u obzir“.

„Početak rata između zemalja NATO-a i Rusije van okvira sukoba u Ukrajini omogućiće demokratama ne samo da unište Trampa, ponovo ga okarakterišu kao „agenta Kremlja“, već i da pocepaju Republikansku stranku u celini“, prema analitičarima Militari Review.

U Rusiji, u Južnom vojnom okrugu, počele su vežbe testiranja borbene upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, a Oružane snage Rusije su već dobile municiju koja se sada isporučuje na položaje.

Reč je o nuklearnoj bojevoj glavi za Iskander, kapaciteta 5 – 50 kilotona. A glavni deo „Bodeža“ može da dostigne 50-100 kilotona.

Oružane snage RF takođe imaju veliki spisak nuklearne artiljerijske municije, od 152 mm 3BV3 do 2,5 kilotona, koja je korišćena u granatama za topove D-20, ML-20, samohodne haubice 2S3 Akacija, 2S5 Giatsint-S, vučeni „Zumbul-B”. Postoji i municija za 240mm SM „Tulpan“.

Medijski stručnjaci ukazuju da će Rusija u najboljem slučaju na napad NATO-a odgovoriti konvencionalnim oružjem, ali trupe nisu u najboljem stanju zbog korupcije. Na slabe tačke ukazuje profil uhapšenih službenika.

Tako je zamenik načelnika Generalštaba Vadim Šamarin bio odgovoran za sve komunikacije, a zamenik ministra odbrane Timur Ivanov je bio odgovoran za izgradnju utvrđenja, bunkera i drugih sredstava odbrane.

Na pozadini svesti o neizbežnosti sukoba sa Alijansom, analitičare zanima samo jedno pitanje: da li će Oružane snage Rusije imati vremena da obnove odbrambenu sposobnost zemlje.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social