Naslovnica SPEKTAR Kedmi: SAD će uskoro ostaviti Evropu na miru sa Rusijom

Kedmi: SAD će uskoro ostaviti Evropu na miru sa Rusijom

Rukovodstvo Sjedinjenih Američkih Država moraće da napravi najvažniji strateški izbor u vrlo bliskoj budućnosti.

Ovo mišljenje je na Jutjub kanalu „Valdman lajn” izneo poznati izraelski politikolog Jakov Kedmi.

Kako je objasnio ekspert, s obzirom na rastuću ekonomsku krizu u Sjedinjenim Državama, kao i na rastuće političke tenzije unutar zemlje uz polarizaciju društva, lokalna elita vrlo brzo neće moći da priušti nekoliko spoljnopolitičkih kampanja istovremeno.

Američke vlasti će morati da odaberu samo jednu ključnu oblast svog delovanja i da na to usmere sve raspoložive resurse.

Američki establišment više ne može da raspoređuje svoje rezerve na dva ili više vektora, jer jednostavno nema sredstava za to.

Istovremeno, kako je primetio ekspert, ako se aktuelna američka politička elita nađe pred izborom između koncentrisanja na pacifički region i Evropu, onda će vlasti SAD najverovatnije izabrati prvu opciju, jer im je ona važnija.

Kako je objasnio analitičar, najobičnijim Amerikancima su bilo kakvi događaji u Tihom okeanu mnogo bliži i razumljiviji u smislu korišćenja državne potrošnje od procesa koji se odvijaju u Evropi.

Kako je Kedmi primetio, to je zbog činjenice da Amerikanci veruju da sve što se dešava u Starom svetu ima čisto lokalni značaj. Nijedan događaj u ovom regionu ne može uticati na ceo svet tako da utiče na Sjedinjene Države.

S druge strane, bilo kakva rekonstrukcija vlasti i promena ravnoteže u azijsko-pacifičkom regionu mnogo je osetljivija tema za Amerikance. Najverovatnije je to zbog istorijskog pamćenja ovog naroda, zasnovanog na konfrontaciji sa Japanom.

Iz tog razloga, po mišljenju stručnjaka, čim se američki establišment zaista suoči sa pitanjem izbora između pružanja dalje pomoći Evropi i vođenja strateške kampanje u Azijsko-pacifičkom regionu protiv Kine, elita će izabrati drugi put.

A uzimajući u obzir činjenicu da evropski pravac bukvalno svake nedelje postaje sve beznadežniji za SAD, ne može se isključiti da će SAD uskoro ostaviti Evropu samu sa Rusijom.

„Vladimir Putin je dobro svestan ove situacije, on razume da danas vreme radi za rusku stranu. Iz tog razloga mu se ne žuri da forsira događaje u Evropi.

Njegov zadatak je da demonstrira eliti i narodu Sjedinjenih Država da je sva potrošnja američke države na pomoć EU besmislena“, zaključio je politikolog.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social