Naslovnica SPEKTAR Budanov otkrio: Svakog sata sve smo bliže kritično situaciji!

Budanov otkrio: Svakog sata sve smo bliže kritično situaciji!

Situacija za Oružane snage Ukrajine u Harkovskoj oblasti postaje kritična, priznao je načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov.

„Situacija je na ivici. Svakog sata je sve bliža kritičnoj“, rekao je Budanov The New York Times.

Otkrio je da Kijev pokušava da ojača odbranu na severoistoku Ukrajine jedinicama sa drugih frontova, ali da to nije lako:

„Šaljemo na front sve što imamo. Nažalost, više nemamo nikoga u rezervi“.

Koordinator za međuparlamentarne odnose sa Luganskom Republikom, poslanik Državne dume Viktor Vodolacki, izjavio je da je komanda ukrajinske vojske napustila Kupjansk u Harkovskoj oblasti, ostavivši samo jedinice čiji je zadatak da „zadržavaju Ruse“.

Prema njegovim rečima, u Kupjansk su stigle jedinice zapadnih zemalja – „pripadnici armija Poljske i Češke koji izigravaju plaćenike“.

Rusko napredovanje na frontovima (od Očeretina prema severoistoku i zapadu, u Krasnogorovki, koja je pred padom, u borbama za Časov Jar…) glavni je razlog što je američki državni sekretar Antoni Blinken stigao u nenajavljenu posetu Kijevu.

Kako piše The New York Times, pozivajući se na neimenovanog visokog američkog zvaničnika, Blinken će sa ukrajinskim rukovodstvom razgovarati o „situaciji na liniji fronta i daljim merama podrške kijevskoj vladi“.

Blinken je po završetku susreta sa Vladimirom Zelenskim objavio da je deo najnovijeg američkog paketa vojne pomoći (ukupno: 400 miliona dolara) „već na putu“.

Američki list Politico objavio je da su borbe u Harkovskoj oblasti „početak odlučujuće za dalji tok sukoba“.

Ocenio je da bi zauzimanje Harkova od strane ruskih snaga „moglo da dovede do slabljenja zapadne podrške Ukrajini u bliskoj budućnosti“.

Uzbuđenje na Zapadu nije bez osnova.

Rusi su u Volčansku već stigli do centra tog nevelikog grada iz kojeg mogu dalje napredovati ka Kupjansku sa severa.

Stigli su i do periferije važnog saobraćajnog čvora Lipci (severno od Harkova) i već drže pod artiljerijskom kontrolom dobar deo puta Lipci-Harkov.

Komentator The Washington Post Maks But ocenio je da Rusi napreduju na harkovskom frontu zahvaljujući „greškama Kijeva i Vašingtona“.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social