Naslovnica IZA OGLEDALA Britanski haker priznao da je hakovao Bajdena

Britanski haker priznao da je hakovao Bajdena

Britanac Džozef O’Konor je u njujorškom sudu izjasnio se krivim za organizovanje hakerskog napada na naloge istaknutih korisnika Tvitera, uključujući američkog predsednika.

Za ukupan broj počinjenih zločina, mladić bi mogao da se suoči sa 77 godina zatvora, navodi CNBC.

Na sudu u Njujorku, 23-godišnji Britanac Džozef O’Konor izjasnio se krivim za hakovanje Tviter naloga mnogih poznatih ličnosti i političara. Među njegovim žrtvama su bili Ilon Mask, Džo Bajden i Kanje Vest, navodi CNBC.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U julu 2021. godine, O’Konor, takođe poznat na mreži kao PlugwalkJoe, uhapšen je u južnoj Španiji na zahtev američkih vlasti. Nakon toga je deportovan u Sjedinjene Države, podseća TV kanal.

Mladić je priznao učešće u zaveri za hakovanje računara, iznudu, ucenu, žrežnu prevaru i pranje novca. Prema rečima predstavnika Ministarstva pravde, Britanac bi ukupno mogao da se suoči sa 77 godina zatvora.

[adsenseyu1]

Pomoćnik državnog tužioca Kenet Polajt izjavio je da su O’Konorovi postupci bili “ oštri i zlonamerni „. „ On je maltretirao, pretio i iznuđivao novac od svojih žrtava, nanevši značajnu emocionalnu štetu “, rekao je zvaničnik.

Kako navodi Tviter, 2020. godine, 130 ljudi je povređeno u napadu, iza kojeg su stajali O’Konora i njegovi saučesnici. Hakeri su preuzeli kontrolu nad nalozima da bi promovisali prevare sa kriptovalutama, podseća CNBC.

Ubrzo nakon sajber napada, predstavnici društvene mreže rekli su da hak smatraju “ koordinisanim napadom socijalnog inženjeringa “ na njihove zaposlene. Drugim rečima, napadači su prevarili zaposlene u kompaniji da prenesu pristup internim sistemima i alatima, objašnjava TV kanal.

„ O’Konor je razgovarao sa drugima o kupovini neovlašćenog pristupa različitim Tvitter nalozima. Uključujući i račune povezane sa javnim ličnostima iz različitih delova sveta “, rekli su predstavnici Ministarstva pravde.

[adsenseyu4]

Pored toga, prema odeljenju, O’Konor je komunicirao sa drugim ljudima o kupovini pristupa različitim Tvitter nalozima. Konkretno, pristao je da proda lozinku sa jednog naloga za 10.000 dolara.

Tužilac severnog okruga Kalifornije Ismail Remzi rekao je da je O’Konorov talas zločina “ ostavio spektakularan haos za sobom „. „ Ovaj slučaj služi kao upozorenje da je pravda daleko i da kriminalci, gde god da koriste kompjutere da počine zločine, mogu završiti da se suoče sa posledicama svojih postupaka na mestima na kojima nisu očekivali“, rekao je zvaničnik .

O’Konor je bio jedna od četiri osobe optužene za umešanost u prevaru sa Tviter nalogom. Dve godine ranije, američki tinejdžer Grejem Ivan Klark takođe je priznao krivicu za prevaru, skreće pažnju CNBC.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte