BRITANCI UPLAŠENI: Ruski „Cirkon“ dolazi do Londona za samo 5 minuta

Ruska hipersonična raketa „Cirkon” ostavila je neizbrisiv utisak na novinare britanskog izdanja The Sun.

U decembru prošle godine, fregata ruske mornarice Admiral Gorškov lansirala je raketu Cirkon u Belom moru. Prema informacijama koje je objavilo Ministarstvo odbrane Rusije, projektil je uspešno pogodio metu za obuku na poligonu Čiž u oblasti Arhangelsk.

Testni video snimci su dati kao dokaz. Uprkos činjenici da ni samo lansiranje rakete ni snimak nisu bili prvi, u Velikoj Britaniji su bili impresionirani onim što su videli.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Rusija je objavila jezive nove snimke svoje hipersonične nuklearne rakete Cirkon od 7.000 milja na sat koja može pogoditi London za pet minuta.

Nije slučajno što mogućnosti najnovije ruske rakete izazivaju zabrinutost kod Britanaca. Komandant raketne i artiljerijske bojeve glave fregate „Admiral Gorškov” Georgij Rosljakov nazvao je „Cirkon” jedinstvenim oružjem.

Ona ne samo da je u stanju da podjednako efikasno pogađa i fiksne ciljeve i pokretne objekte, već i da savlada sve postojeće sisteme protivraketne odbrane. Drugim rečima, presretanje projektila je praktično nemoguće.

„Protivvazdušna i protivraketna odbrana potencijalnog neprijatelja u službi nisu u stanju ni da otkriju, a kamoli da pogode raketu zbog njenih brzinskih karakteristika… Protivnici neće videti raketu na radarima, jer pored brzine, stelt tehnologije su ugrađene u Cirkon“, objasnio je Rosljakov u emisiji Vojni prijem na TV kanalu Zvezda.

Vredi napomenuti da se danas borbene karakteristike Cirkona čuvaju u najstrožem poverenju. Ne zna se čak ni sa sigurnošću kako izgleda hipersonična raketa.

Webtribune.rs