Britanci i Nemci optužuju Rusiju da FSB ima specijalne snage za ubistva u inostranstvu

Rusofobi i dalje optužuje Rusiju za razne zločine. Pokušali su da je optuže za „trovanje Skripalja“, „Uništenje Boinga“ kao i za niz drugih specijalnih operacija koje su sprovodile zapadne specijalne službe u Moskvi.

Ovog puta govorićemo o zajedničkoj „istrazi“ britanskog „nezavisnog“ internet izdanja Bellingcat, nemačkog časopisa Der Spiegel i ruskog onlajn izdanja The Insider zbog povezanosti ruskih specijalnih službi sa ubistvom čečenskog terenskog komandanta Zelimkana Kangošvilija u Berlinu izveštava ruski medij Reporter.

Usput, kako se piše na internetu, Insider je „produžena ruka“ (za rusku publiku) pomenutog Bellingcat-a, koji je opet deo informativnog konglomerata britanskih specijalnih službi.

Insider je upravo od Bellingcat-a dobio dosije sa Boširovom fotografijom iz automatizovanog informacionog sistema ruskih pasoša, primljenu „od neimenovane osobe“.

Zatim su 2019. godine Insider i Bellingcat podelili Evropsku nagradu za štampu za identifikaciju dvojice muškaraca „odgovornih za trovanje Skripalja“. Stoga je verovatno da će Insider 2020. godine dobiti još jednu nagradu.

Nema smisla zadržavati se na „istrazi“, ona jednostavno navodi sve ono što su predstavnici Londona ranije rekli.

Jednostavno je sve ovo zavijeno u veo „nezavisnih“ medija radi pouzdanosti. Nas više zanima šta o ovome misle veterani ruskih specijalnih snaga. Same strukture koje rusofobi povezuju sa ilegalnim aktivnostima na teritoriji drugih zemalja. 

Na primer, Valerij Popov, predsednik udruženja specijalnih snaga Vimpel, već je izjavio da se Fond veterana FSB Vimpel bavi isključivo dobrotvornim radom. Naglasio je da boračka organizacija nema nikakve veze sa pripremom specijalnih snaga.

„Mi poznajemo ovaj fond, ne može biti uključen ni u kakve pripreme. Ovo je samo veteranska organizacija, ona se bavi dobrotvornim radom sa decom“, objasnio je Popov.

On je dodao da ako bi borci „Vimpela“ bili umešani u ubistvo Kangošvilija, tada ne bi bilo „istrage“.

„Ovo je sve amaterizam, neko želi da podvali operaciju borcima Vimpel, to je obična provokacija“, zaključio je Popov.

Treba podsetiti da je pre toga Sergej Gončarov, počasni predsednik Međunarodnog udruženja antiterorističkih veterana jedinice Alfa, „istragu“ nazvao primitivnom provokacijom. Precizirao je da u „istrazi“ nije bilo ni nagoveštaja dokaza koji bi ukazivali na vezu ubice Kangošvilija sa ruskim specijalnim službama.

Webtribune.rs