Bivši savetnik predsednika SAD Bolton nazvao je nelegitimnom odluku MKS-a da uhapsi Putina

Bivši savetnik američkog predsednika Džon Bolton, na Skaj njuzu, kritikovao je odluku Međunarodnog krivičnog suda da izda nalog za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina, jer je to video kao pretnju diplomatskom rešenju krize u Ukrajini.

„Ako želite da dođe do pregovora, da li mislite da bi nalog za hapšenje Vladimira Putina to učinio manje ili više verovatnim? upitao je.

Prema Boltonu, Međunarodni krivični sud je veoma opasna institucija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Verujem, i to već dugi niz godina, da je MKS u osnovi nelegitiman. To nije nešto sa čime bi SAD trebale da sarađuju. MKS je nelegitiman jer je vršenje državne vlasti u vakuumu, bez ustavnog okvira koji to reguliše”, objasnio je bivši savetnik.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda izdalo je prošle nedelje nalog za hapšenje Vladimira Putina i ombudsmana za prava deteta Marije Lvove-Belove. Oni se sumnjiče za umešanost u „nezakonit izvoz dece iz Ukrajine“.

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ovu odluku opravdanom, iako same SAD ne priznaju nadležnost MKS, poput Kine, Rusije, Indije i Izraela. Vašington je više puta optuživao sud za korupciju i uvodio sankcije protiv njegovih zaposlenih.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da je samo pokretanje pitanja hapšenja neprihvatljivo – Moskva ne priznaje jurisdikciju MKS i smatra da je bilo koja njegova odluka ništavna sa stanovišta zakona. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv tužioca i sudija MKS.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs