Bivši provalnik otkriva najčešće greške zbog kojih ljudi bivaju opljačkani

cvwius3289fh

Nekadašnji provalnik, koji se danas bavi sistemima za obezbeđivanje objekata protiv provala, otkrio je nekoliko trikova pomoću kojih možemo da se zaštitimo od lopova. Njegovi saveti mogu biti od pomoći svima koji odlaze na letovanje i ostavljaju svoje stanove i kuće prazne.

Majkl Frejzer, danas stručnjak za bezbednost, svoje nekadašnje iskustvo provalnika, ikoristio da ljudima otkrije kako da zaštite kuću kada su iz nje odsutni ili tokom noći kada spavaju.

Jedna od važnijih stvari na koje treba paziti je gde držite kalendar. Nipošto nemojte da ga držite pored prozora, pogotovo ako na njemu obeležavate datume, jer će tako provalnici lako moće da saznaju kada niste kod kuće.

Ako imate dve brave na vratima, obavezno ih koristite obe.

„Provalnik lako može da proveri da li su obe brave zaključane. Dovoljno je da nasloni stopalo prema vratima i da ih gurne njime. Ako se vrata pomeraju, znači da jedna brava nije zaključana“, kaže Frejzer.

On dodaje i da znak „Čuvaj se psa“ nešto na šta provalnici obraćaju pažnju, kao i na njihovo kretanje „jer ako pas može da se kreće po kući i po dvorištu, može i provalnik“. Lopovi, takođe, prate i kretanje pasa u komšiluku, prenosi Miror.

Majkl Frejzer, na kraju, zaključuje da je potrebno uložiti u bezbednost stana, i makar instalirati zvono sa kamerama.

„Provalnik će doći u kuću koja ni na koji način nije obezbeđena. Što više uložite u njenu bezbednost osiguranje, veća je šansa da će vašu kuću zaobići!“.

(B92)