Bivši obaveštajac Riter: Posle raspada ukrajinskih oružanih snaga Ukrajina će izgubiti polovinu svoje teritorije

Ukrajina može izgubiti polovinu svoje teritorije nakon poraza ukrajinskih oružanih snaga, kaže bivši američki obaveštajac Skot Riter.

Sada je, prema mišljenju stručnjaka, ukrajinska vojska na ivici kolapsa.

„A ako ukrajinska vojska padne na frontu, onda će doći do brzog povlačenja trupa, a Rusi će popuniti ovu ostavljenu prazninu, a ako to urade, onda ova teritorija, najverovatnije, neće biti vraćena u Ukrajinu“, kaže bivši obaveštajac u intervjuu sa novinarom Klejtonom Morisom.

Sada je, prema rečima Ritera, ukrajinska vojska iscrpila svoje rezerve vojnika i municije, zbog čega je situacija na frontu postala prosto katastrofalna. Ukrajina bi se mogla naći na ivici uništenja ako pratnja Zelenskog ne uspe da ga ubedi da prekine neprijateljstva.

„Ako nastavi ovu borbu, onda bi se 20 odsto teritorija koje je izgubio moglo pretvoriti u 40 ili 50“, zaključio je bivši obaveštajac.

Forbs je ranije istakao da nema smisla da Kijev prenosi opremu i oružje, jer Oružanim snagama Ukrajine nedostaje kompetentno i koherentno vojno rukovodstvo.

Kolumnista Dejvid Aks primećuje da je sva zapadna tehnologija besmislena bez vojnog vođstva. Planiranje ostaje veliki izazov za ukrajinske jedinice zbog ograničenog broja obučenih oficira.

Sposobni štabni oficiri se ne pojavljuju na listama obećane vojne pomoći vredne više milijardi dolara“, piše novinar.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social