Naslovnica IZA OGLEDALA Veliki brat vas posmatra: Tajni program špijunira milione pretplatnika u SAD

Veliki brat vas posmatra: Tajni program špijunira milione pretplatnika u SAD

Malo poznati program za nadzor pod nazivom Data Analitical Services (DAS) tajno prikuplja i analizira više od triliona domaćih telefonskih zapisa u Sjedinjenim Državama svake godine.

Program, ranije poznat kao Hemisfera, sprovodi telekomunikacioni gigant AT&T u koordinaciji sa američkim saveznim, državnim i lokalnim agencijama za sprovođenje zakona, prenosi Fox News.

Program DAS koristi tehniku poznatu kao lančana analiza, koja cilja ne samo na one koji imaju direktan telefonski kontakt sa osumnjičenim za zločin, već i na sve sa kojima su te osobe imale kontakt. To znači da vlasti mogu da pregledaju i provere telefonske zapise nevinih ljudi koji nemaju nikakve veze sa bilo kakvim zločinom.

Program omogućava agencijama za sprovođenje zakona da pristupe snimcima bilo kojih poziva koristeći AT&T infrastrukturu, pokrivajući većinu Sjedinjenih Država. Evidencija uključuje telefonske brojeve, datume, vreme, trajanje i lokaciju poziva, kao i imena i adrese pozivalaca.

Stručnjaci kažu da program funkcioniše bez ikakvog sudskog nadzora ili javne odgovornosti, čime se krši Četvrti amandman na Ustav SAD, koji štiti ljude od nerazumnih pretresa i zaplena.

Program je takođe u suprotnosti sa duhom Zakona o slobodi SAD, koji je usvojen 2015. godine da reformiše masovno prikupljanje telefonskih zapisa od strane Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA).

[adsenseyu1]

Zakon je zahtevao od NSA da zaustavi masovno prikupljanje telefonskih zapisa i umesto toga ih zahteva od telefonskih kompanija od slučaja do slučaja, podložno sudskom nalogu. Međutim, DAS program zaobilazi ovaj zahtev dozvoljavajući AT&T-u da prikuplja i skladišti zapise navodno u svrhe sprovođenja zakona. Ona navodno radi više od decenije i dobila je više od 6 miliona dolara od Bele kuće.

Bivši predsednik Barak Obama suspendovao je finansiranje programa 2013. nakon što je Njujork tajms prvi otkrio njegov sadržaj. Međutim, pojedinačnim agencijama za sprovođenje zakona bilo je dozvoljeno da nastave da direktno ugovaraju sa AT&T-om za uslugu.

Bivši predsednik Donald Tramp obnovio je finansiranje programa 2017, ali ga je ponovo zaustavio 2021. Predsednik Bajden je obnovio finansiranje programa 2021. godine, ali nije javno komentarisao.

Program DAS je takođe naišao na kritike nekih zakonodavaca i aktivista, koji su izrazili ozbiljnu zabrinutost u vezi sa njegovom zakonitošću i implikacijama. Senator Ron Vajden, otvoreni kritičar nadzora, poslao je pismo američkom državnom tužiocu Meriku Garlandu pozivajući ga da istraži i pregleda program.

Vajden je takođe dobio neke „uznemirujuće informacije” od Ministarstva pravde koje mu je zabranjeno da ih otkriva u javnosti, ali za koje je rekao da bi „pravno naljutile mnoge Amerikance i članove Kongresa”.

Stručnjaci su naveli nekoliko mogućih načina da se zaštitite od totalnog telefonskog nadzora ako koristite usluge američkog operatera. Jedan od načina da zaštitite sadržaj vaših telefonskih poziva je da koristite šifrovanje, koje šifrira podatke tako da ih samo primalac može dekodirati.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Neke aplikacije nude end-to-end enkripciju za glasovne pozive, kao što su Signal, VhatsApp ili Telegram. Međutim, šifrovanje ne štiti vaše metapodatke o pozivima, kao što su brojevi telefona, datumi, vremena, trajanja i lokacije.

Drugi način da se zaštitite od telefonskog nadzora je korišćenje alternativnih metoda komunikacije. Na primer, koristite e-poštu, ćaskanje ili video pozive preko Interneta, kao i fiksni ili govorni telefon.

Međutim, ove metode možda neće biti tako zgodne, pouzdane ili pristupačne kao korišćenje vašeg telefona i mogu imati svoje rizike ili ranjivosti. Na primer, e-pošta i ćaskanje se takođe mogu nadgledati ili hakovati, a fiksne i telefonske govornice se takođe mogu prisluškivati ili pratiti.

Konačno, treći način da se zaštitite od telefonskog nadzora jeste da koristite alate i tehnike privatnosti koji vam mogu pomoći da smanjite ili sakrijete vaš digitalni otisak i identitet. Na primer, koristite virtuelnu privatnu mrežu (VPN), koja može da maskira vašu IP adresu i lokaciju.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social