Naslovnica ŽIVOT Živećete 100 godina, evo šta morate jesti

Živećete 100 godina, evo šta morate jesti

cfbdsh327gfdsjd

[adsenseyu2]

Ljudi su bića čiji organizam zahteva konzumiranje alkalne hrane, a pH nivo naše krvi može lako da postane kiseo ako ne obraćamo pažnju na to šta jedemo. Pošto krv po prirodi nije kisela, naš organizam će u tom slučaju imati poteškoća u borbi protiv raznih bolesti.

Ne očajavajte, mi smo vam pripremili spisak od 10 grupa alkalnih namirnica koje će održavati vaš um i telo zdravim i punim energije:

10. Avokado, sveže banane, bobice, šargarepa, celer, ribizle, datule, beli luk

Kada je vašem telu potrebno čišćenje, unosite hranu bogatu antioksidantima. Sve navedene namirnice imaju pH vrednost od 8,0. One hemijski reaguju sa kiselom hranom i prevode je u alkalnu. Svi tipovi bobica: borovnice, kupine, jagode, maline, brusnice, ogrozd, zova, kleka imaju sposobnost da regulišu i krvni pritisak.

9. Klice alfalfe, slatke jabuke i kajsije su odličan doručak

Pored toga što imaju pH vrednost 8,0, ove namirnice su savršeno svarljive, a to je zato što su pune vlakana. Takođe su pune enzima što pomaže održavanju hormonalne ravnoteže. Izreka kaže „Jabuka na dan i lekar je nepotreban“.

[adsenseyu4]

8. Grožđe, kruške, povrćni sokovi, voće strasti, ananas, suvo groćše i suve šljive

Sve ove namirnice regulišu krv, smanjuju krvni pritisak i rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Sa pH 8,5, ova grupa je veoma bogata antioksidantima i vitaminima A, B i C. Ananas je bogat L-karnitinom, koji koristi masti organizma kao izvor energije, te je dobar za mršavljenje. Povrćni sokovi su puni gvožđa i dobri su za detoksikaciju ćelija.

pice sokovi

7. Unosite voćne sokove, cikoriju ili kivi umesto pomfrita

Ukoliko želite da izbegnete pojavu kiselih komponenata za vreme varenja, bilo bi dobro da popijete voćni sok ili uzmete zalogaj cikorije ili kivija. Ove namirnice imaju prirodni šećer koji daje energiju, a ne hrani ćelije raka. Ova grupa, pH 8,5, bogata je flavonoidima, hemijskim jedinjenjima koja imaju snažna antioksidativna svojstva. Kivi ima čak veći sadržaj vitamina C od pomorandži. Cikorija sadrži insulin koji pomaže pankreasu i organizmu u prevenciji dijabetesa.

6. Potočarka, morska trava i asparagus su takođe dobar izbor

Ove namirnice su odličan izbor za salatu koja smanjuje kiselost pošto imaju pH 8,5. One su pune gvožđa i kalcijuma.

5. Nutricionisti preporučuju lajm, mango, žute dinje, papaju i peršun za bubrege

U pitanju je grupa prirodnih proizvoda koji imaju pH 8,5 i koji odlično prečišćavaju bubrege. Papaja se smatra najzdravijim laksativom koji poboljšava čišćenje creva. Peršun takođe čisti creva kada se unosi u svežem obliku. On ima i diuretička svojstva, koja su značajna za prečišćavanje bubrega. Mango, lajm i dinje su voće puno vitamina koje je alkalno za vreme varenja.

[adsenseyu1]

4. Dinje i feferone su odlična kombinacija

Dinje imaju malo šećera, a puno vlakana. Feferone poseduju antibakterijska svojstva i pune su vitamina A, koji predstavlja odličan antioksidant za borbu protiv slobodnih radikala.

3. Agar-agar ili drugi organski želatin

Agar-agar je želatinski supstituent pH 8,5, koji se dobija iz morske trave bogate gvožđem i kalcijumom. Veoma je svarljiv ima najveći sadržaj vlakana od svih namirnica.

2. Lubenica bi trebalo da vam bude omiljena grickalica

Lubenice su sa pH nivoom od 9,0 među najalkalnijim namirnicama. Zbog visokog sadržaja vlakana i vode, lubenica predstavlja blagi diuretik i odličan je izvor likopena, beta karotena i vitamina C. Odlična je za pročišćavanje creva.

1. Limun prosto ne možete izbeći

Limun se nalazi na samom vrhu liste. Ukoliko bolujete od neke autoimune bolesti, limun je namirnica koju morate unositi jer je 10.000 puta jači od farmaceutskih lekova. Sa pH od 9,0 limun predstavlja jednu od najalkalnijih namirnica.

Elektrolitska svojstva limuna su odlična za lečenje gripa, kašlja, prehlada, gorušice, hiperaciditeta i virusnih oboljenja. Limun predstavlja prirodni antiseptik koji dezinfikuje i leči rane. Takođe je odličan za detoksikaciju jetre.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]