Naslovnica U FOKUSU Baltik u strahu pred Putinom – Spremaju specijalni zid

Baltik u strahu pred Putinom – Spremaju specijalni zid

Šest zemalja NATO alijanse pristalo je da izgradi takozvani „zid dronova“ duž svojih granica.

Norveška, Poljska i Finska radiće sa tri baltičke države, Estonijom, Letonijom i Litvanijom, na sprečavanju ruske agresije, uključujući sprečavanje prolaska migranata iz Rusije.

„Ovo je potpuno nova stvar. Granica dronom od Norveške do Poljske“, rekla je Agne Bilotaite, ministarka unutrašnjih poslova Litvanije, za Baltik Njuz Servis.

Ona je naglasila da će im to omogućiti da se zaštite od provokacija neprijateljskih zemalja.

Zemlje EU koje se graniče sa Rusijom postale su sve nervoznije da će ohrabreni Vladimir Putin okrenuti pogled na zapadne susede Rusije ako uspe u svom ratu u Ukrajini.

U iščekivanju, Poljska je potrošila milijarde na poboljšanje odbrane granice sa Belorusijom, Estonija je izgradila mrežu pograničnih vojnih bunkera, a Finska, koja deli dugu granicu sa Rusijom, pristupila je NATO-u.

Finska je prošle godine bila prinuđena da zatvori granične prelaze sa Rusijom nakon što je Kremlj uputio migrante iz Azije i poslao ih preko granice na biciklima.

Finski zvaničnici rekli su da Moskva usmerava migraciju da destabilizuje Evropu. Bilotaite je rekla da se detalji o „zidu dronova“ još razrađuju i da je sporazum, potpisan tokom vikenda, deo šireg pristupa suprotstavljanju pretnjama iz Rusije.

(Klix)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social