Naslovnica U FOKUSU Bajdenov slučaj još teži nego Trampov – Greška za greškom

Bajdenov slučaj još teži nego Trampov – Greška za greškom

Mnogi partijski drugovi kritikuju Džoa Bajdena nakon što su u garaži njegove privatne kuće opet pronađena poverljiva dokumenta koja ne bi smeo da ima.

Američki predsednik Džo Bajden je pre samo nekoliko dana izjavio: „Mislim da će se utvrditi da nije bilo ničeg spornog. Nema ničega zbog čega bih trebalo da se kajem“.

To je bilo prošlog četvrtka. Dan kasnije, u petak, FBI je pretražio njegovu kuću u Vilmingtonu u saveznoj državi Delaver.

Bajdenov advokat je sada naglasio da je tim predsednika sam ponudio da se obavi pretres. No to nije ništa promenilo kod činjenice da su opet pronađeni tajni dokumenti – po peti put. Dokumenti, koji ne bi smeli biti u posedu Džoa Bajdena.

U pitanju je još šest dokumenata koji su bili označeni kao tajni iz doba kada je Bajden bio potpredsednik države i senator.

Republikanci su to jedva dočekali. Ali kritike se sada čuju i iz Demokratske stranke. Tako je Džo Menčin, senator iz Zapadne Virdžinije, za CNN rekao: „Neshvatljivo je da se tako nešto moglo dogoditi. Potpuno neodgovorno“.

Donald Tramp se raduje

No senator Dik Darbin iz Ilinoja, bitan demokrata u Odboru za pravosuđe u Senatu, ukazuje na razliku između Bajdenovog slučaja i tajnih dokumenta pronađenih kod bivšeg predsednika Donalda Trampa u njegovoj vili na Floridi.

Darbin ističe da je Bajden od samog početka rekao da će biti transparentan i da je u potpunosti sarađivao s istražiteljima.

Ali i Darbin je rekao da ovaj događaj šteti Bajdenu. „Iskreno, kada se pronađu takvi dokumenti, svato gubi na ugledu. Jednostavno zato što se to ne sme dogoditi“, rekao je senator.

Bivši predsednik Donald Tramp je, kako se i očekivalo, reagovao sa guštom. Na svojoj platformi Truth Social je objavio poruku upućenu Bajdenu i njegovom timu: „Oni su sami krivi za taj haos s dokumentima, time što su se toliko usredsredili na mene – a ja pri tome nisam učinio ništa pogrešno“.

Uticaj na kandidaturu?

Republikanska kongresmenka Nensi Mejs iz Južne Karoline čak smatra da je Bajdenov slučaj još teži nego Trampov. Za televizijsku mrežu NBC ona je rekla da je razlika u tome što su dokumenti pronađeni kod Bajdena nestali pre pet godina i niko za njih nije znao.

Majkl Mekol, njezin republikanski kolega iz Teksasa, čak povlači paralele s aferom Votergejt koja je na kraju srušila predsednika Ričarda Niksona.

Za TV mrežu ABC on je izjavio da ne zna šta će se još dogoditi. I upozorio da je i Votergejt počeo malim stvarima.

Još je otvoreno pitanje kakve će posledice imati nalaženje dokumenata kod Bajdena koji razmatra ponovnu kandidaturu za predsedničku dužnost. Kod istrage će se verovatno pre svega raditi o tome da li je Bajden namerno ili iz previda poneo tajna dokumenta kući.

Zakon obavezuje bivše predsednike i potpredsednike da sva službena dokumenta, mejlove i pisma predaju Nacionalnom arhivu kad završe mandat. Bajden je između 2009. i 2017. bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(dw)