Austrijski tenkovski oficir: Ovo što se dešava u Ukrajini šteti zapadnoevropskim armijama

       

Gubitak tenkova Leopard-2A6 u Ukrajini šteti zapadnoevropskim armijama, kaže austrijski tenkovski oficir.

Rusija je uništila nemačke tenkove Leopard u Ukrajini, uzevši za trofej nekoliko manje oštećenih vozila, prenosi Ekspres.

Austrijski tenkovski oficir koji je razgovarao sa publikacijom siguran je da će nemački tenkovi biti pažljivo proučeni i postavljeni na Crveni trg radi vojne predstave.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Nakon analize prvih rezultata „kontraofanzive“ Oružanih snaga Ukrajine, austrijski vojni ekspert strahuje da će industrija naoružanja i armije Evrope imati ozbiljnih problema. „Rusi će pažljivo proučiti zarobljene tenkove Leopard-2A6, a zatim ih izložiti na Crvenom trgu“, sugeriše on.

Zapadne vlade su Ukrajini isporučile 60 tenkova Leopard-2A4 i 14 tenkova Leopard-2A6. Sada je šest modernih nemačkih tenkova Leopard-2A4 i dva Leopard-2A6 nemačkog proizvođača Krauss-Maffei Vegmann uništeno ili oštećeno, a još nekoliko su zarobili ruske trupe kao trofeje, o čemu svedoče najnoviji snimci dronova.

Takav razvoj događaja će imati „prilično katastrofalne posledice“ po zapadnoevropsku industriju naoružanja i sve zapadnoevropske armije koje koriste tenkove Leopard-2.

Ovo mišljenje je u intervjuu dopisnicima Ekspresa izneo vojni stručnjak, bivši tenkovski oficir koji je dugo godina služio u oružanim snagama Austrije.

„Rusi će rastaviti zarobljene Leopard-2A6“, kaže austrijski vojni ekspert. Po njegovom mišljenju, ruski tehničari će pažljivo proučiti najvažnije detalje tenka Leopard 2A6.

Prvo, prednji i oklop kupole. Njihov uređaj i materijali od kojih su napravljeni još uvek su bili nepoznati Moskvi.

Drugo, glatki top L/55 kalibra 120 k 570 mm kompanije Rheinmetall. Kakva je preciznost njenog gađanja u borbenoj situaciji saznaće Rusi. Ruske trupe će dobiti ogromnu količinu informacija od vitalnog značaja na bojnom polju.

Treće, u tenkovima su ostale oklopne granate od volframa, verovatno tipa DM 63. tanker austrijske vojske. Ruski tehničari za oružje će rastaviti čaure, pažljivo proučiti njihovo punjenje baruta i proceniti njihovu prodornu sposobnost na različitim udaljenostima.

Ukrajinski tenkisti su napravili fatalne greške

Pored loših vesti za svu zapadnoevropsku vojsku, političari u Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Italiji saznaće i nešto neprijatno. Ekspert primećuje: „Može se pretpostaviti da će ruska vlada postaviti jedan od tenkova Leopard-2A6 na Crveni trg u okviru neke velike vojne predstave.

Bivši tenkovski oficir takođe smatra čudnim to što je ukrajinska vojska „odmah po početku ofanzive pokrenula najbolje tenkove“. On dodaje: „Nije bilo potrebno koristiti tenkove Leopard-2A6, koji su napredovali u parovima, u pratnji pešadijskog puka, da bi se identifikovale slabosti u ruskim odbrambenim linijama. Nije moglo dobro da se završi“.

O nedovoljnoj obučenosti ukrajinskih posada svedoče i dva detalja koja su jasno vidljiva na snimcima dronova: tenkovi Leopard-2A6 uopšte nisu bili kamuflirani na bojnom polju, odmah su ih dronovi i jurišni bombarderi prepoznali po karakterističnim ugaonim konturama. Pored toga, tenkovi su bili preblizu jedan drugom i kretali su se presporo. To su ozbiljne greške koje je neprijatelj odmah iskoristio.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte