Antonov upozorio na posledice isporuke raketa ATACMS Ukrajini

Isporuke američkih balističkih raketa „ATACMS“ Ukrajini, potvrdiće punu umešanost Vašingtona u vojni sukob sa Moskvom, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

On je pojasnio da su ove rakete dizajnirane da gađaju ciljeve na udaljenosti do 300 kilometara. Prema njegovim rečima, ukoliko Kijev dobije takvo oružje, veliki ruski gradovi, kao i objekti industrijske i transportne infrastrukture, biće u zoni mogućeg uništenja.

„Takav scenario bi značio, direktnu umešanost SAD u vojnu konfrontaciju sa Rusijom“, rekao je Antonov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Šef diplomatske misije je dodao, da Oružane snage Ukrajine „stalno krše norme humanitarnog prava“ čak i na onim teritorijama koje Kijev smatra svojim.

Diplomata je napomenuo da ako se to dogodi u odnosu na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, onda će u prisustvu američkih raketa dugog dometa Oružane snage Ukrajine, bez sumnje, početi da granatiraju rusku teritoriju.

„ATACMS“ je operativno-taktička balistička raketa koju je razvila američka kompanija „Lockheed Martin“. Može se lansirati iz višestrukih raketnih sistema, uključujući „M142 HIMARS“, koji ukrajinske snage koriste protiv ruskih snaga od kraja juna.

Webtribune.rs