Naslovnica SPEKTAR Antonov: Sjedinjene Države guraju situaciju ka sukobu nuklearnih sila

Antonov: Sjedinjene Države guraju situaciju ka sukobu nuklearnih sila

Direktna umešanost SAD u sukob na strani Ukrajine danas je očigledna, Vašington otvoreno povećava snabdevanje Kijevu ubojitim oružjem, izjavio je ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

Šef ruske diplomatske misije je u članku objavljenom u časopisu National Interest primetio da danas postoji osećaj da se „Rusija testira na snagu“.

Oni žele da provere koliko imamo strpljenja da ne reagujemo na otvoreno neprijateljske akcije i napade. U stvari, Vašington gura situaciju ka sukobu velikih nuklearnih sila, bremenit nepredvidivim posledicama“, rekao je Antonov.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ambasador je nazvao direktnu umešanost SAD u neprijateljstva na strani kijevskog režima očiglednom činjenicom.

„Otvoreno se povećava snabdevanje ubojitim oružjem. Kijev se snabdeva obaveštajnim podacima. U toku je zajedničko planiranje operacija protiv Oružanih snaga Rusije. Ukrajinci uče veštinu ratovanja koristeći NATO opremu“, naveo je Antonov.

Ambasador je takođe upozorio američke političare da greše ako veruju da se spremnost ruskog rukovodstva da brani zemlju ne proteže na Krim i one teritorije koje „mogu da postanu deo Rusije na osnovu slobodnog izražavanja volje naroda. .“

„Želeo bih da dodam da neki američki političari greše ako veruju da se naša spremnost da branimo svoju teritoriju ne odnosi na Krim ili na teritorije koje mogu da uđu u sastav Rusije na osnovu slobodne narodne volje“, rekao je on.

Američki zvaničnici zastrašuju svoju i svetsku javnost „izmišljenim nuklearnim pretnjama” iz Rusije, rekao je i Antonov. Takva retorika iskrivljuje značenje onoga što je rusko rukovodstvo izjavilo“, rekao je on.

Prema rečima diplomate, Vašington gura situaciju ka „sukobu najvećih nuklearnih sila, bremenit nepredvidivim posledicama“, iako nije bilo promena u uslovima za upotrebu nuklearnog oružja Moskve.

Osim toga, Antonov je uputio upozorenje Vašingtonu u vezi sa pogrešnom predstavom o mogućem „lokalnom“ nuklearnom sukobu u Evropi .

„Kažu da će Sjedinjene Države moći da sede u inostranstvu ako se takav sukob desi u Evropi, gde se nalaze nuklearne snage Velike Britanije i Francuske . Naglašavam da je ovo izuzetno opasan „eksperiment. „Može se pretpostaviti sa visokim stepenom sigurnosti da svaka upotreba nuklearnog oružja može dovesti do „lokalnog“ ili „regionalnog“ sukoba u globalnu katastrofu“, dodao je on.

Istovremeno, ambasador je izrazio nadu da Rusija i SAD, uprkos svim teškoćama, nisu ni blizu pada u ambis nuklearnog sukoba. S tim u vezi, Antonov je pozvao američku stranu da „prekine pretnje” Moskvi.

Predsednik Vladimir Putin je, tokom nedavnog obraćanja Rusima, rekao da je Zapad prešao svaku liniju u svojoj antiruskoj politici, kao i u stalnim pretnjama zemlji. Sada se, kako je naglasio šef države, koristi nuklearna ucena.

Istovremeno, on je podsetio da Rusija u nekim komponentama prevazilazi stranu vojnu opremu i upozorio one koji pokušavaju da prete nuklearnim oružjem da „ruža vetrova može da se okrene u njihovom pravcu“.

S druge strane, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev je na svom Telegram kanalu napisao da, ako Rusija bude prinuđena da upotrebi najstrašnije oružje protiv Kijeva , NATO se neće direktno mešati u sukob, jer, prema njegovim rečima, prekomorski i evropski demagozi neće umreti u nuklearnoj apokalipsi .

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao da otvorena konfrontacija sa SAD i NATO nije u interesu Rusije, Moskva se nada da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razume rizike eskalacije oko Ukrajine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je skrenuo pažnju na „veoma značajne“ rizike nuklearnog rata, ali je istovremeno naglasio da je principijelan stav Moskve da se takvo oružje ne sme koristiti.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs