Amerika planirala bankrot Rusije, ali je plan sada krenuo u drugom pravcu

Nema nikakvih objektivnih razloga za proglašavanje bankrota Rusije, ona ima i novca i spremnost da ga plati, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Naš stav je dobro poznat: ne može biti objektivnih razloga za bankrot. Novca ima i postoji spremnost da se dugovi plate – bilo u rubljama ili prema modelu koji bi mogao biti pogodniji za vlasnike hartija“, odgovorio je Peskov na pitanje da li će vlasnici zapadnih evroobveznica pristati na novi model plaćanja koji je sličan sistemu plaćanja gasa, ili će radije odustati nakon isteka grejs perioda.

On je dodao i da se praksa plaćanja ruskog gasa u rubljama pokazala pogodnom i za prodavce i za kupce, pa bi se ovaj princip mogao iskoristiti i u slučaju sa isplatom evroobveznica.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Podsetimo, SAD su uvele sankcije Rusiju kojim se američkim bankama zabranjuje učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima. Američke zajmodavce to, međutim, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima.

Ministarka inostranih poslova SAD Džanet Jelen je izjavila da SAD, najverovatnije, neće produžiti licencu kojom bi se dozvolilo Rusiji da u uslovima sankcija servisira dug u dolarima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE