Američki vojni eksperti otkrivaju 5 podmornica koje mogu da unište svet za 30 minuta

Na listi pet najsmrtonosnijih podmornica na svetu nalazi se ruska strateška podmornica klase Borej koja nosi do 16 interkontinentalnih balističkih projektila sa dometom do 8.000 kilometara.

Američki časopis National Interest otkrio je pet podmornica na nuklearni pogon za koje veruje da bi „mogle da unište svet za 30 minuta“ i za koje se pokazalo da su „najsmrtonosnije oružje koje je čovečanstvo ikada smislilo“.

Podmornica klase Ohio

Podmornica klase Ohio u Americi, naoružana sa 24 balističke rakete Trident II, zauzela je prvo mesto na listi pet najboljih.

Svaka raketa Trident II može da nosi dvanaest termonuklearnih bojevih glava V88 od 475 kilograma, „koje se mogu koristiti kao oružje prvog napada“, navodi se u informacijama, koje se posebno odnose na „značajne sposobnosti podmornice klase Ohio“.

Magazin tvrdi da samo jedna takva podmornica „može da pretvori čak 288 ciljeva veličine grada u radioaktivni pepeo za manje od 30 minuta“, uništavajući ljudsku civilizaciju „brže nego što traje naručivanje pice“.

Trenutno je na Tihom okeanu raspoređeno devet podmornica klase Ohio, a još pet je na misiji na Atlantiku.

Podmornica klase Kolumbija

Ove podmornice se grade kako bi zamenile podmornice klase Ohio, odnosno njihov „zastareli dizajn“, prenosi National Interest i dodaje da su nove podmornice „malo veće od klase Ohio“, ali na sebi imaju samo 16 raketa Trident II.

Prva takva podmornica, koja se može smatrati „naprednom verzijom“ klase Virdžinija, očekuje se da će ući u službu 2031. godine.

Ruski projekat 955

Podmornica klase Borej ruskog projekta 955 Ruske ratne mornarice zauzela je treće mesto na najsmrtonosnijoj listi.

Opremljena je sa 16 balističkih podmorničkih projektila RSM-56 „Bulava“, sa dometom od 8.000 kilometara.

Nuklearne bojeve glave projektila posebno su dizajnirane da izbegnu neprijateljske protivraketne sisteme, podseća Nacional Interest, navodeći podmornice klase Borej kao „najtiše ruske podmornice sa balističkim raketama izgrađene do danas“.

Podmornica klase Delfin

Na spisku je još jedna ruska podmornica, podmornica klase Delfin.

Naoružana je sa 16 balističkih raketa R-29RMU Sineva na tečno gorivo, koje se mogu ispaliti „u bilo kom smeru iz stalnog kursa u kružnom sektoru“, prema časopisu Nacional Interest. 

Časopis podseća da je podmornica takođe sposobna da lansira svoje balističke rakete „sa dubine od 55 metara, dok krstari brzinom od šest do sedam čvorova“.

Podmornica klase Jasen

Poslednja, ali ne i najmanje važna, jeste ruska podmornica klase Jasen.

Podmornica se opisuje kao „pretnja domovini SAD-a“, ukazujući na činjenicu da iako ne poseduje balističke rakete, poseduje „korisni teret od 32 dvostruke nuklearne / konvencionalne krstareće rakete 3M-14K Kalibr koje imaju domet preko 2.500 km ”.

Te „brze i izuzetno tihe“ podmornice „lako bi mogle da se približe na 2.000 km od američke istočne obale i pogode u unutrašnjost sve do Velikih jezera“, zaključuje National Interest.

Webtribune.rs