Američki senator priznao: Sankcije „Severnom toku 2“ nisu udarac za Rusiju nego za našeg saveznika Nemačku

Senator američke Demokratske stranke Mark Vorner kritikovao je predlog republikanca Teda Kruza o uvođenju novih sankcija protiv „Severnog toka 2“, piše „Blumberg“.

Političar je podvukao svoj skeptični stav prema ruskom projektu. Ipak, smatra da bi Amerika sankcijama protiv gasovoda izdala interese Nemačke.

„Meni se ne dopada ideja o ‘Severnom toku 2’, ali ideja da se nanese udarac u stomak ključnom savezniku mi nije prirodna“, podvukao je Vorner.

Podsetimo, projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita. Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ je u potpunosti završena 10. septembra 2021. godine. Prvobitno je planirano da bude završena do kraja 2019. godine, ali je izgradnja kasnila zbog američkih sankcija.

Kako bi gasovod bio pušten u rad potrebno je da kompanija „Nord strim 2 AG“ dobije registraciju nezavisnog transportnog operatera.

Nemačka Savezna mrežna agencija je 16. novembra privremeno suspendovala sertifikaciju „Severnog toka 2“, jer operater gasovoda, „Gaspromova“ ćerka-firma, „Severni tok 2 AG“ sa sedištem u Švajcarskoj mora da registruje filijalu u Nemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE