Naslovnica SPEKTAR Američki proizvođač ATACMS strahuje šta će se dogoditi kada rakete krenu na...

Američki proizvođač ATACMS strahuje šta će se dogoditi kada rakete krenu na Ruse

Američke rakete dugog dometa ATACMS koje traži Kijev možda nisu ni približno tako efikasne kao što se misli.

„Za razliku od evropskog Taurus-a, Storm Shadow-a ili SCALP-a, ATACMS ne zahteva nikakve dodatne nosače ili preradu postojećih. Ova raketa se lansira iz kompleksa HIMARS i M270, koje su ukrajinski vojnici već dobro savladali.

ATACMS je američka balistička raketa dometa do 300 km i težine bojeve glave do 560 kilograma u zavisnosti od modifikacije.

Međutim, autori priznaju da je Vašington i dalje prilično rezervisan prema ideji da Ukrajini obezbedi takvo oružje.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti

„Ni Bela kuća ni Pentagon ne daju jasan argument. Međutim, nedavno se mogu čuti različite verzije. Počev od nespremnosti Sjedinjenih država da dalje zaoštravaju odnose sa Rusijom pa do strahova proizvođača Lockheed Martin da će se njihovo oružje pokazati nedovoljno efikasnim u stvarnim borbenim uslovima i da će ovaj neuspeh oboriti njihove deonice“, navodi se u članku.

Stručnjak kijevske informativno-konsultantske agencije Defense Ekpress, Ivan Kiričevski misli da je jedan od mogiućih razloga zašto Ukrajini nije dodeljen ATACMS, taj što ih ima relativno malo – oko hiljadu i po jedinica.

[adsenseyu1]

„Iako možda postoji još jedan razlog a to je da su veoma stari. Prošli su dva standardna veka trajanja. Treba ih popraviti da bi bili pušteni u rad.

Ali zamislite situaciju kada bi Amerikanci izašli i rekli: Naši ATACMS su veoma stari, mi ih trenutno popravljamo. To bi naštetilo njihovom prestižu kao svetske supersile – bolje je razgovarati o upravljanju eskalacijom kako bi se sačuvao obraz “, kaže Kiričevski.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social