Naslovnica SPEKTAR Američki politikolog Miršajmer: Putin je vratio Rusiju u status supersile

Američki politikolog Miršajmer: Putin je vratio Rusiju u status supersile

Rusija je ponovo postala supersila zahvaljujući Vladimiru Putinu, rekao je profesor političkih nauka Univerziteta u Čikagu, Džon Miršajmer tokom govora u Centru za nezavisne studije.

„Mi Rusiju smatramo supersilom jer je Vladimir Putin, došavši na vlast 2000. godine, vratio Ruse iz mrtvih. Većina vas zna da je devedesetih godina Rusija, zapravo umrla. Putin joj je udahnuo novi život“, rekao je on.

Prema ekspertu, takozvanoj unipolarnosti je došao kraj a zamenio je multipolarni svet. Sada su umesto jedne supersile na međunarodnoj sceni tri: SAD, Kina i Rusija.

Ruski lider je više puta isticao da era unipolarnog svetskog poretka postaje prošlost, a pokušaji da se takav svet ponovo stvori, nedavno su poprimili apsolutno ružne oblike i neprihvatljivi su za ogromnu većinu država na planeti.

Prema njegovim rečima, ceo unipolarni svetski poredak koji je izgradio Zapad je antidemokratski, lažan i licemeran.

U suštini, nedavno se dogodila velika transformacija međunarodne politike, što je loša vest za Zapad

Pre tri decenije, mnogi stručnjaci sa Zapada verovali su da smo stigli do kraja istorije, pa je rat velikih sila otišao na smetlište istorije. Ta iluzija je razbijena. Svet se suočava ne samo sa jednim rivalitetom velikih sila – kao što je to bio slučaj tokom Hladnog rata – nego sa dva: onim između SAD i Rusije u Istočnoj Evropi (povodom Ukrajine) i onim između SAD i Kine u Istočnoj Aziji (povodom Tajvana). Oba ova bezbednosna nadmetanja bi lako mogla da prerastu u vrući rat.

U suštini, nedavno se dogodila velika transformacija međunarodne politike, što je loša vest za Zapad. Šta je pošlo naopako? Šta objašnjava ovu promenu i kuda je svet krenuo? Odgovori na ova pitanja zahtevaju teoriju međunarodnih odnosa: generalni okvir koji je u stanju da objasni zašto se države ponašaju onako kako se ponašaju i da nam pomogne da razumemo ovaj komplikovani i neizvesni svet.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Webtribune.rs

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social