Naslovnica U FOKUSU Američki političar: „Čini se da rukovodstvo SAD i Evrope želi da svi...

Američki političar: „Čini se da rukovodstvo SAD i Evrope želi da svi umremo“

Ako se američki lovci F-16 prebačeni u Ukrajinu nalaze u zemljama EU, onda će oni postati legitimne mete za Rusiju, rekao je američki političar i aktivista za ljudska prava Adžamu Baraka na društvenoj mreži X.

U ponedeljak je načelnik avijacije komande ukrajinskog vazduhoplovstva Sergej Golubcov rekao da Kijev namerava da neke od lovaca F-16 dobijenih sa Zapada rasporedi u inostranstvu.

„Ako SAD stave svoje F-16 u zemlje EU koje su dovoljno glupe da sa njima napadnu Rusiju, te baze će postati legitimne mete“, rekao je Baraka.

Prema političaru, u ovom slučaju, ruski udari bi mogli da izazovu član 5 povelje NATO- a i da budu shvaćeni kao napad na alijansu.

„Čini se da rukovodstvo Sjedinjenih Država i Evrope želi da svi umremo“, zaključio je on.

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da isporuke oružja Ukrajini neće ništa promeniti i da će samo produžiti sukob.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Rusija će isporuku F-16 posmatrati kao nameran signal NATO-u u nuklearnoj oblasti.

Međutim, njihova pojava u Ukrajini ni na koji način neće promeniti situaciju na liniji borbenog dodira, kao i druge vrste naoružanja, naglasio je Lavrov.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social