Naslovnica ŽIVOT Fotograf JP „Pošta Srbije“ Vuk Branković tuži portal „Zrenjaninski“ zbog autorskih prava:...

Fotograf JP „Pošta Srbije“ Vuk Branković tuži portal „Zrenjaninski“ zbog autorskih prava: Traži 1,3 miliona dinara

Portal više puta objavio istu fotografiju vozila Pošte Srbije, skinutu sa zvaničnog sajta tog javnog preduzeća, čiji je autor Branković

Portal vesti Zrenjaninski je saopštio da mu je rad, kao „jedinom nezavisnom“ informativnom portalu u tom gradu, ugrožen tužbom uz zahtev od 1,3 miliona dinara.

Tužbu je protiv tog portala podneo Vuk Branković iz Beograda, fotograf Javnog preduzeća „Pošta Srbije“, jer je Zrenjaninski fotografiju koju je on načinio koristio bez navođenja njegovog imena.

Naveli su da je fotograf preko Advokatske kancelarije Čivtelić iz Beograda dva sudska postupka zbog povrede autorskih prava pokrenuo protiv Agencije za veb portale „Ziportal“, koja je izdavač portala zrenjaninski.

U prvom je Branković tražio samo da se utvrdi krivica izdavača, pa je rešenjem Apelacionog suda u Beogradu agencija obavezana da plati 303.000 dinara troškova sudskog postupka do 15. juna, navodi se u saopštenju.

U drugom postupku koji sledi, fotograf Vuk Branković traži da mu se isplati blizu milion dinara na ime nadoknade nematerijalne štete.

Informativni portal zrenjaninski je prvi put u novembru 2019. godine, a zatim još pet puta, do aprila 2022, objavio istu fotografiju vozila Pošte Srbije, skinutu sa zvaničnog sajta tog javnog preduzeća, čiji je autor Branković.

Fotografija je korišćena kao ilustracija tekstova kojima su promovisane aktivnosti Pošte Srbije.

„Pošto fotografija na sajtu nije bila potpisana imenom i prezimenom njenog autora, u redakciji portala zrenjaninski su je potpisali sa Pošta Srbije, bez Brankovićevog imena, zbog čega je on smatrao da su mu povređena autorska prava“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da „kao mali lokalni portal koji živi isključivo od reklama i koji nije pod zaštitom vlasti“, nemaju ni približno tolike mesečne prihode.

„Ukoliko budemo osuđeni na taj iznos što bi zaista bio presedan, zrenjaninski bi bio prinuđen da prestane sa radom. A mi smo trenutno jedini portal u gradu koji nije pod kontrolom vlasti“, piše u saopštenju.

(Beta,021.rs, 8. 6. 2024)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social