AMERIČKI GENERALI ZBUNJENI: Ruski specijalci im srušili skupoceni dron u Libiji – ŠTA ĆE RUSI TAMO?

Komanda američkih vojnih snaga za Afriku saopštila je u subotu da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane, u blizini glavnog grada Tripolija, u novembru oborili nenaoružanu američku bespilotnu letelicu i zatražila je povratak njenih olupina.

„Operateri sistema protivvazdušne odbrane „možda nisu znali da je to američki dron kada su pucali na njega, ali zasigurno znaju kome sada pripada i odbijaju da ga vrate. Kažu da ne znaju gde je, ali ja ne verujem u to “, rekao je general Stiven Taunsend, koji rukovodi komandom američkih vojnih snaga za Afriku.

Prema rečima portparola komandnih snaga za Afriku, pukovnika Kristofera Karnsa, bespilotna letelica je nestala 21. novembra. Istovremeno, zvaničnik Vlade Nacionalnog sporazuma (GNA), koja se bori protiv Libijske nacionalne armije (LNA), izjavio je da se čini da je za to odgovorna ruska  specijalna jedinica Wagner.

Problem za američku vojsku je taj što su u Siriji naučili da pre frontalnog ulaska ruske vojske sve prethodne poslove završavaju specijalci iz grupe Wagner. Ova grupa je samo formalno privatna ali je pod kontrolom Moskve.

Ni rusko ministarstvo odbrane ni ministarstvo spoljnih poslova nisu komentarisali optužbe. Libija je uništena u građanskom ratu 2011. godine, kada je njen dugogodišnji vođa Gadafi zbačen sa vlasti i ubijen od strane terorista podržanih sa zapada, usred napada NATO-a na zemlju.

Poslednjih godina Libija je podeljena između dve rivalske vlade, pri čemu je LNA upravljala istokom zemlje, a vlada GNA zapadom, uključujući Tripoli.

Pokušali su da se dogovore o nacionalnim izborima, ali nisu uspeli, a od početka aprila, LNA je bila uključena u ofanzivu radi sticanja kontrole nad Tripolijem, dok se GNA, do sada, tome odupirala.

U suštini general Haftar koga podupiru Rusi je pred zauzećem cele Libije. Čini se da će Rusi ovladati i Libijom poput Sirije ali na bitno drugačiji način.

Webtribune.rs

UPOZORENJE: Zabranjeno nezakonito kopiranje, prisvajanje i falsifikovanje ovog članka, sajtu Kurir.rs