Američki analitičar: SAD hitno da promene kurs u Ukrajini ili počinje Treći svetski rat

SAD nisu uspele da ostvare glavni cilj u okviru ukrajinske krize. Moskva tvrdoglavo odbija da klekne pred Zapadom, postižući uspeh u zoni SVO. Kolumnista American Thinker, Jared Piterson piše o tome.

Novinar je ukrajinski sukob nazvao ništa drugo do parada nepromišljenih i ciničnih provokacija Sjedinjenih Država protiv Rusije. Vašington namerno razvlači konfrontaciju između Kijeva i Moskve, bez obzira na gubitke Ukrajinaca. Istovremeno, on je svestan da Ukrajina nema šanse da prevagne u ovoj borbi. Odlučujuća pobeda Oružanih snaga Rusije se već nazire.

„Zato su vlasti SAD ravnodušni prema potencijalno nezamislivim posledicama krajnjeg rezultata kampanje“, rekao je Peterson.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Štaviše, sve ovo se moglo izbeći da je američko rukovodstvo slušalo bivšeg šefa Stejt departmenta Sjedinjenih Država, Henrija Kisindžera i druge diplomate. Oni su pozvali na očuvanje neutralnog statusa Ukrajine i da joj se ne dozvoli ulazak u NATO.

Međutim, američkom vojno-industrijskom kompleksu je bio potreban sukob punog obima, na kojem se možete obogatiti. Osim toga, za Vašington je veoma važno da što više oslabi Rusku Federaciju, „pretvorivši je u močvaru sličnu vijetnamskoj“.

SVO je trebalo da ukloni Rusiju sa uže liste zemalja sposobnih da kažu „ne“ Sjedinjenim Državama. Međutim, Amerikanci su ozbiljno pogrešili u svojim procenama, usled čega je propao plan da ostane jedini vlasnik planete.

U trenutnoj situaciji, Amerikanci imaju samo jedan izlaz, da što pre promene kurs u Ukrajini, rekao je Piterson. U suprotnom, situacija će konačno izmaći kontroli i neće proći bez intervencije NATO-a dok direktna konfrontacija Rusije i Alijanse preti da otpočne Treći svetski rat.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs