Naslovnica IZA OGLEDALA Američke tajne službe tvrde: Rusija očekuje nuklearni rat, masivna skloništa su spremna

Američke tajne službe tvrde: Rusija očekuje nuklearni rat, masivna skloništa su spremna

rusija233

Da li ste znali da Rusi poseduju ogroman podzemni kompleks na planini Ural koji se prostire na površini od oko 1.000 kilometara kvadratnih?

Drugim rečima, kompleks je velik koliko i autoput koji okružuje Vašington. Klintonova administracija je još devedesetih godina prošlog veka bila zabrinuta zbog izgradnje ovog kompleksa na vrhu Jamantau, ali nikada nisu dobili neke jasne odgovore od Rusije.

Priča se da se komandni centar nalazi na oko 900 metara ispod ove divovske planine. Vojni zvaničnici SAD tvrde da ima još sličnih ali manjih mesta širom Rusije. Međutim, to nije sve.

[adsenseyu1]

Ruska televizija je izjavila da je 5.000 novih nuklearnih skloništa za vanredne slučajeve završeno u Moskvi u 2012. godini. Mnogi Amerikanci to ne shvataju, ali Rusi nikada nisu prestali da se pripremaju za nuklearni rat.

U međuvremenu, vlada SAD nije uradila ništa da zaštiti svoje građane u slučaju napada. Oni verovatno pretpostavljaju da do nuklearnog rata nikad neće doći ili da će, ako do toga dođe, biti uništena čitava civilizacija.

Bespotrebno je reći da su Rusi prilično tajnoviti o svojoj podzemnoj ustanovi na vrhu Jamantau, ali i da nijedan Amerikanac nije bio tamo.

Na Vikipediji se navodi da su američke satelitske fotografije zabeležile ogromne projekte tamo još od vremena Borisa Jeljcina. Tamo je postavljena vojska i uspostavljen zatvoren grad po imenu Mežgorje 1995. godine, a navodi se da tamo živi 30.000 radnika. Rusi su na pitanja Amerikanaca odgovarali da je u pitanju rudnik, skladište za ruska bogatstva i bunker za lidere u slučaju nuklearnog rata.

[adsenseyu5]

New York Times je 1996. izveštavao o izgeadnji ovog kompleksa, a američki zvaničnici su bili prilično zabezeknuti činjenicom da je izgradnja kompleksa nastavljena iako je Hladni rat već bio gotov.

Tada se u američkoj obaveštajnoj zajednici dosta raspravljalo o svrsi te ogromne ustanove.

U izveštaju Sovetskaya Rossiya je navedeno da projekat uključuje izgradnju železnice, modernog autoputa o gradove u kojima će živeti radnici i njihove porodice.

Komandant američke strateške komande, general Evgen Habinger, naveo je 1998. godine da se kompleks na vrhu Jamantau prostire na nekoliko desetina hiljada kilometara kvadratnih, te da nemaju informaciju šta se tamo dešava.

Veruje se da kompleks može da primi 60.000 osoba i da sadrži specijalan sistem za filtraciju vazduha dizajniran za slučaj nuklearnog, hemijskog ili biološkog napada. Veruje se da će tamo moći da se čuva dovoljno vode i hrane da čitavo stanovništvo preživi nekoliko meseci.

Par godina kasnije, Washington Post je 2003. godine naveo vrh Jamantau kao potencijalnu ključnu metu nuklearnog napada.

jamantau ural rusija67

Pored toga što su Rusi gradili podzemne ustanove na planini Ural, oni su pravili i podzemna skloništa u većim gradovima poput Moskve.

RT je 2010. godine naveo da je u planu da se do 2012. godine u Moskvi izgradi 5.000 novih skloništa za vanredne situacije, pošto dostupna skloništa ne mogu da prime dovoljan broj stanovništva, ali da su dostupna skloništa zastarela.

[adsenseyu5]

Kako bi se rešio problem, grad je dao arhitektama zadatak da sagrade skloništa širom grada oko 10-15 metara ispod grada, tako da stanovnicima sve bude na dohvat ruke.

Naravno, to sve puno košta stanovnike Rusije.

Procenjuje se da su za sve platili nege između pola milijarde i milijarde dolara.

Iako su bunkeri namenjeni za zaštitu stanovništva u slučaju nuklearnog napada, zvaničnici vlade navode da je u pitanju samo mera opreza i da se ne očekuje nikakav nuklearni napad. Pošto bi jedan od ovih bunkera mogao da primi otprilike 1.000 ljudi, procenjuje se da bi najniža cena za bunker te veličine uz kupatilo i zalihe hrane iznosila između 100.000 i 200.000 dolara. To znači da su velika ulaganja u pitanju.

[adsenseyu4]

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF2B0A“]

Da li je vlada SAD sagradila slične bunkere za stanovništvo SAD?

Naravno da nije. U slučaju nuklearnog rata, stanovništvo SAD će verovatno pomreti.

[/stextbox]

Rusi su takođe nedavno završili svoj potpuno novi nacionalni odbrambeni centar u Moskvi koji sadrži razne podzemne ustanove, a čiji je cilj da održe mir u državi u slučaju rata.

Ova ustanova sadrži velike ratne prostorije, novi superkompjuter za obradu podataka, tajne puteve za slučaj vanredne evakuacije i sletište za helikopter. Procenjuje se da je izgradnja ustanove koštala bar nekoliko milijardi dolara.

[adsenseyu6]

Pored toga, Rusi su takođe razvili novi antibalistički projektilski sistem koji će onemogućiti da se američki nuklearni projektili približe svojim metama.

SAD nemaju ništa slično ruskom S-500 sistemu koji treba da bude predstavljen 2017. godine.

S-500 nije nadogradnja na S-400 već sistem potpuno novog dizajna. On koristi novu tehnologiju i dosta je superiorniji u odnosu na S-400. Dizajniran je da presreće balističke projektile. On će moći da gađa mete u dometu 500-600 kilometara i na visinama do 40 kilometara. Neki izvori tvrde da će ovaj sistem moći da prati 5-20 meta i da presreće 5-10 meta istovremeno. Takođe se navodi da će ovaj sistem moći da pogodi satelite u niskoj orbiti. S-500 će štititi Moskvu i sve regione oko nje, zamenivši postoječi A-135 balistički sistem i koristiće se samo protiv meta od najvećeg prioriteta.

Interesantno je da mnogi Amerikanci ne veruju da će se rat protiv Rusije ikada dogoditi.

Oni zapravo ne shvataju da Rusi posmatraju stvari dosta drugačije. Danas oko 81% Rusa negativno posmatra SAD.

Odnosi između SAD i Rusije postali su još napetiji. Barak Obama je već najavio da će poslati „nesmrtonosna“ oružja Ukrajincima, ali sada je prošla i rezolucija kojom će se u Kijev poslati „smrtonosna“ oružja.

Navedeno je da je ovakva odluka doneta kako bi Ukrajina mogla da odbrani svoju teritoriju od dalje „agresije Ruske federacije“.

Ukoliko Obama stvarno pošalje smrtonosno oružje Ukrajincima, Rusi će biti jako ljuti.

Možemo samo da gledamo kako sve upućuje na Treći svetski rat za koji su SAD potpuno nespremne.

Webtribune.rs

[adsenseyu5]