Naslovnica IZA OGLEDALA Otkriven dokaz koji niko ne ume da objasni, stari Egipćani imali su...

Otkriven dokaz koji niko ne ume da objasni, stari Egipćani imali su struju

egipat2

[adsenseyu3]

Ko je zaista otkrio struju i stvorio prvi veštački izvor svetlosti?

Bendžamin Frenklin i Tomas Edison se smatraju prvim pronalazačima svetlosti, mada je to samo opšte prihvaćena činjenica. Nameće se pitanje kako su drevni Egipćani uspevali da sprovedu svoje umetničke i tehničke veštine u delo u potpunom mraku dugih podzemnih hodnika koji se nalaze u brojnim spomenicima u Egiptu.

Kako su uspevali da prave svoje neverovatne proslave bez stalnog izvora svetlosti?

To je pitanje na koje su arheolozi i istoričari delimično odgovorili, ali te teorije ne prihvataju svi. Predstavljena je neverovatna hipoteza koja se suprotstavlja opšte prihvaćenoj teoriji o tome ko je izumeo struju. Istraživači smatraju da je struja otkrivena u drevnom Egiptu i da su njihovi sveštenici bili prvi koji su pomoću struje osvetljavali podzemne grobnice i spomenike.

[adsenseyu1]

Alternativni teoretičeri upućuju na niz reljefa koji prekrivaju zidove u mračnom uglu kripte hrama Hator iz Dendere. Jedan od reljefa je privukao pažnju posetioca, norveškog inženjera, koji je odmah shvatio da je ono što je video naslikano na zidu bila električna sijalica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kada su istraživači proučili crteže, poredeći različite tipove sijalica, došli su do zaključka da su drevni Egipćani koristili takozvane „Kruksove cevi“. Zvanično, Kruksova cev spada među prve eksperimentalne cevi za električnim nabojem i delimičnim vakuumom, a izmislio ju je engleski fizičar Vilijam Kruks sa saradnicima u periodu od 1869. do 1875. godine. „Kada cev radi, stvara se zrak elektrona od mesta gde kabel struje ulazi u katodnu cev do suprotnog kraja. Na crtežu iz hrama, zrak elektrona je predstavljen kao zmija.

[adsenseyu4]

Rep zmije počinje tamo gde kabel ulazi u cev, a glava zmije dodiruje suprotni kraj. Poznato je da je u egipatskoj umetnosti zmija bila simbol božanske energije“, naveo je Kris Dan iz elektrane u Gizi.

Istraživači navode da su sličnosti neverovatne. Sijalica iz Dendere bi lako mogla da bude isti uređaj koji je nama poznat kao Kruksova cev.

Zagovornici hipoteze tvrde da u različitim hramovima i kriptama u Egiptu postoje neverovatno detaljne skulpture, reljefi i murali iako nema nikakvog svetlosnog izvora. Istraživači su razmatrali o upotrebi lampi ali nisu pronašli nikakve dokaze.

Egipatska ogledala su takođe mogućnost, mada su veoma neefektivna pošto su se pravila od poliranog bakra, te nisu mogla da reflektuju svetlost sa dovoljno jakim intenzitetom. Pored toga što je ogledalo bilo problem, oni su morali i stalno da ih pomeraju pošto se Sunce pomera tokom čitavog dana.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]