Naslovnica IZA OGLEDALA ALBANSKI ISTORIČAR IZAZVAO BURU: Skenderbeg je bio pravoslavac, rodila ga je Srpkinja...

ALBANSKI ISTORIČAR IZAZVAO BURU: Skenderbeg je bio pravoslavac, rodila ga je Srpkinja – VIDEO

hfgbkfrejwflams

Ardijan Klosi, pokojni albanski pisac, publicista, albanolog, prevodilac i novinar, izazvao je svojevremeno pravu buru na televiziji kada je u jednoj emisiji otkrio šokantne podatke o poreklu Đerđa Kastriota Skenderbega, plemića i albanskog nacionalnog junaka, koji je predvodio ustanak protiv Otomanskog carstva!

Pokojni Klosi je tada u naučnoj TV emisiji, koja je izazvala pravu buru, izneo za Albance šokantne podatke o Skenderbegu – da ga je rodila majka Vojislava iz ugledne srpske plemićke porodice Branković, ali i da mu je i otac možda Srbin – po imenu Ivan ili Jovan! Međutim, Klosi je tada naveo da to nije potpuno utvrđeno jer bi mu otac lako mogao biti i Albanac i Bugarin.

[adsenseyu1]

To argumentuje proučavanjem starih spisa prema kojima su deci u to vreme na tom području davana vizantijska imena poput Konstantina ili Đerđa…

Pokojni Klosi bio je izuzetno školovan čovek, diplomirao je albansku književnost u Tirani, doktorirao je nemačku književnost na Univerzitetu u Insbruku. Potiče iz ugledne porodice, otac mu je bio ministar pravde za vreme Envera Hodže.

Bio je oženjen Nemicom Jutom, fotografkinjom, i otac dve ćerke. Izvršio je samoubistvo u aprilu 2012. godine, u 54. godini. U toku bogate karijere bio je i direktor albanske nacionalne televizije.

https://youtu.be/I5qWJTRm5aU

[adsenseyu5]
[adsenseyu5]