ALARMANTNO – Ovde će se nešto desiti: SAD najavile vojne vežbe blizu Kine

Peking je najavio da će održati vojne vežbe u blizini južnog dela Žutog mora i Bohaija, u blizini Južne Koreje.

Početak vežbi očekuje se u ponedeljak, 8. avgusta i trajaće do 8. septembra.

Zapovedništvo istočnog ratišta PLA-a objavilo je na platformi kineskih društvenih medija Weibo da će nastaviti da sprovodi koordinisane pomorske i vazdušne vojne vežbe oko Tajvana, a fokus tih vežbi biće testiranje kopnenog i dalekometnog vazdušnog napada, prenose lokalni mediji.

Tajvansko veće za kopnene poslove (MAC) pozvalo je vlasti u Pekingu da „pokažu suzdržanost i odmah zaustave sva svoja ratoborna ponašanja“. Veće je optužilo Kinu da nastavlja s vojnim vežbama oko Tajvana „kao deo simulacije napada i blokade kako bi zastrašila Tajvan i susedne zemlje“, prenosi Index.hr.

Tajvansko ministarstvo psaobraćaja saopštilo je da su letovi kroz njegov vazdušni prostor postupno nastavljeni jer većina obavesti o kineskim vojnim vežbama u blizini ostrva „više nije na snazi“ prema izveštaju Rojtersa.

Međutim, ministarstvo je u izjavi navelo da će Tajvan nastaviti usmeravati letove i brodove dalje od kineske vojne vežbe u blizini svoje istočne obale do 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u ponedeljak ujutro.

SAD najavile vojne vežbe

U međuvremenu su i Sjedinjene Američke Države najavile vojne vežbe blizu Kine u potezu koji će dodatno zaoštriti odnose dve sile.

SAD učestvovaće u zajedničkoj vojnoj vežbi s Indijom manje od 100 kilometara od sporne granice te zemlje s Kinom.

Vojne vežbe održaće se sredinom oktobra na nadmorskoj visini od oko 3.000 metara u Auliju u indijskoj državi Utarakand i biće usredsređene na obuku ratovanja na velikim visinama, prema višem oficiru indijske vojske koji je upućen u to pitanje. Auli je udaljen oko 95 kilometara od Linije stvarne kontrole (LAC), negostoljubivog komada zemlje na kojem je grubo označena sporna granica između Indije i Kine. Vežbe će se održati u sklopu 18. godišnje zajedničke vežbe poznate pod nazivom „Yudh Abhyas“ ili „Ratna praksa“.

Odnosi između Indije i Kine zategnuti su otkako je u krvavom sukobu njihovih vojnika na Himalaji u junu 2020. poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i četiri kineska vojnika.

SAD upozoravaju pacifička ostrva da se „bore“ protiv nasilnih režima

Visoki američki diplomata upozorio je pacifička ostrva na novu borbu protiv „nasilnih režima gladnih vlasti“ tokom posete Solomonskim ostrvima. Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman rekla je da nova grupa svetskih lidera oživljava „propale“ ideje o upotrebi sile.

Šerman je rekao da su „neki širom sveta“ zaboravili cenu rata ili ignorišu lekcije iz prošlosti. Ona se obrušila na „lidere koji veruju da su prinuda, pritisak i nasilje alati koji se mogu nekažnjeno koristiti“, ne navodeći nijedan.

Sastanak Lavrova i Jia

Kina i Rusija dogovorile su se da održe „stratešku koordinaciju i prodube praktičnu saradnju“ nakon sastanka u Kambodži.

Kineski ambasador podelio je fotografiju kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, rekavši da su „obe strane saglasne da održavaju stratešku koordinaciju i produbljuju praktičnu saradnju“.

Sve ono što ne objavljujemo na drugim mrežama zbog cenzure možete pratiti na našem Vkontakte kanalu. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

(b92, blic)