Ako imate posuđe sa ovom oznakom, odmah ga bacite, veoma je štetno

Ako imate u kući šerpu, tiganj ili pleh sa oznakom PFASs, odmah ih se otarasite! Donosimo vam razloge zašto više nikad ne bi trebalo da pečete palačinke, pohujete šnicle ili pržite krompiriće u ovakvoj jednoj tavi koja navodno ima svojstva da namirnice u njoj ne zagorevaju

Čak 200 naučnika složno je u jednom: pojedine vrste posuđa koje nose etiketu “nelepljivo” vrlo su štetne za naše zdravlje!

Vodeći svetski stručnjaci su na simpozijumu u potpisali takozvani “Madridski dokument” sa zajedničkom izjavom u kojojupozoravaju čitavo čovečanstvo koliko su zabrinuti zbog sve šire upotrebe poli- i perfluoroalkil supstanci (oznaka PFASs) u domaćinstvu.

Ove hemikalije koriste se za izradu metalnog posuđa i posuda za služenje odlaganje hrane (kao što su, na primer, pakovanja zabrzu hranu i “ojačani” plastični ili papirni tanjiri), a karakteriše ih to što imaju takozvani “nelepljivi premaz”, koji sprečava da hrana zagori ili da se “uhvati” za dno”.

Studije sprovedene na životinjama, pokazale su da pojedine vrste PFASs dovode do trovanja jetre, narušavanja metabolizma, poremećenog funkcionisanja imunog i endokrinog sistema sistema.

Takođe, izazivaju nekoliko vrsta kancera (između ostalih, raka testisa i bubrega), a toksični su i za bebu u maminom stomaku.

Nažalost, ovi toksini ne samo da mogu da se nađu u hrani koja se u njima čuva ili sprema, već se, pod uticajem toplote, oni s lakoćom šire u vazduh, pijaću vodu, zemljište i zagađuju čitavu životnu sredinu.

U članku objavljenom u časopisu “Environmental Health Perspectives” naučnici apeluju na proizvođače posuđa da prestanu s upotrebom PFASs hemikalija, posebno što danas postoji mnoštvo bezbednijih alternativa za proizvodnju posuđa u kojem hrana ne zagoreva.

Isto tako, savet svim domaćicama ne može biti jasniji – ako vidite poly- ili PFASs na bilo kojem posuđu – otarasite ga se, jednom zauvek!

(Telegraf.rs)