Naslovnica ŽIVOT 4 LEKOVITA ULJA: Smanjuje holesterol, jača srce, sprečava rak

4 LEKOVITA ULJA: Smanjuje holesterol, jača srce, sprečava rak

[adsenseyu2]

avokado-ulje

[adsenseyu3]

Ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i antioksidanta koji čuvaju zdravlje srca i imaju antikancerogeno dejstvo, tvrde nutricionisti. Najbolja su ona ulja s niskim nivoom zasićenih masti i visokim nivoom polinezasićenih masti.

Susamovo ulje

Ovo je ulje saveznik u borbi s dijabetesom i karijesom na zubima. Susamovo ulje puno je antioksidanata i lignana koji kontrolišu nivo šećera u krvi i smanjuju nivo „lošeg“ holesterola.

Može se koristiti za pripremu jela, a najbolje je koristiti ga tokom pripremanja obroka na umerenoj vatri koja ne prelazi više od 180 stepeni Celzijusa. Visoke temperature uništavaju sve korisne materije u uljima. Obično se koristi u prelivima za salate, marinadama i u kombinacijama s ribom i piletinom.

[adsenseyu1]

Ulje avokada

I dok je susamovo ulje odlična pomoć kod opekotina od sunca, ulje avokada smiruje upale i pospešuje regeneraciju kože. Ono je bogato beta karotenom, lecitinom i vitaminom E, što ga čini dobrom bazom za pripremu raznih preparata za regeneraciju kože, naročito ožiljaka.

Ulje avokada sadrži veliku količinu mononezasićenih masnoća koje čuvaju zdravlje srca, poništavaju delovanje slobodnih radikala i deluju poput analgetika. Ulje sadrži i lutein koji doprinosi čuvanju dobrog vida i štiti oči od oštećenja. Najbolje je koristiti ga hladnog, kao dodatak jelima.

Orahovo ulje

Ovo ulje slično je ribljim uljima. Odličan je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti i štite organizam od stresa. Orahovo ulje sadrži alfa-linolensku kiselinu koja blokira masne ćelije i doprinosi regulaciji imunološkog i nervnog sistema.

[adsenseyu4]

Iako se koristi za kuvanje, treba izbegavati njegovo preterano zagrevanje. Najbolje je koristiti ga hladnog, kao dodatak testenini, salatama i povrću. Slično kao i susamovo, preporučuje se da se čuva u frižideru jer se lako kvari.

Kokosovo ulje

Ovo ulje sadrži antioksidante koji čine čuda za organizam i kožu, pa ne čudi što se koristi u kozmetičkoj industriji. Ono snadbeva telo laurinskom kiselinom koja ima antimikrobna svojstva.

Istraživanja su potvrdila da pomaže u regulaciji holesterola, pospešuje varenje i smanjuje masne naslage na stomaku. Najbolje je koristiti ga hladnog, kao dodatak jelima ili uzimati dve kašičice na dan.

(Super žena)

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]